Édes mézelődés

Mézkóstolás és vásár, mézlovagrendek felvonulása, kulturális műsorok, szakmai előadások, mézszentelés. Címszavakban így telt szeptember utolsó szombatja a 6. Bihari Mézes Napon a művelődési házban.

A nap programjai a város utcáin zajló felvonulást megelőzve az ünnepélyes megnyitóval kezdődtek. A rendezvényen – ahol minden a mézről szólt - Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Muraközi István polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet elnökhelyettese, Fekete József képviselte és egyben köszöntötte a résztvevőket.  Mézkirálynő nélkül már nem is lehetne teljes a Bihari Mézes Nap. A méz fontos szerepéről is szólt Balla Nóra a 2017-es év mézkirálynője, aki maga is több generációs méhész családból származik. A délelőtti programok egyik különlegessége a már hagyománynak számító, a lovagrendek felvonulását követő mézszentelés volt, Rákóczi Jenő plébániai kormányzó és Majláth József lelkipásztor kért áldást.

Az egész napos rendezvény ideje alatt folyamatosan szakmai előadásokat hallhattak a látogatók. A mézben gazdag napon kulturális programok is szórakoztatták a közönséget a színházteremben. A mézkóstolás ebben az évben is népszerű volt, három kategóriában pedig szavazni is lehetett. Méhészeti terméket is ízlelhettek, melyben a dió és a parlagfű kapott fő szerepet. Idén is keresték a közönség szavazatai alapján a legjobbat.  Az akácmézek között első helyen Nyeste Jánosé végzett, a fajtamézek közül a legfinomabb ugyancsak Nyeste János málnaméze lett, vegyes virágméz kategóriában pedig Gólián Tímea végzett az első helyen.

A Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete és a Bihari Mézlovagrend VI. szakmai találkozójának szakmaiságát az elmaradhatatlan méhész eszközbemutató és vásár, valamint az előadások adták.

 

K.Zs.

 

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap