A trianoni békeszerződés aláírásának eredeti időpontjában, 16 óra 32 perckor szerte a Kárpát-medencében megszólaltak a templomok harangjai, a nemzeti lobogók félárbócra engedve emlékeztettek a 100 évvel ezelőtti eseményekre.
Mostantól korszerűbb lámpatestek adnak fényt esténként Berettyóújfalunak. A megújult, LED-es közvilágítási rendszert május 22-én, a város napjának előestéjén adták át.
Ismét gyerekzsivajtól hangos az óvodák udvara, hiszen május 25-én újra kinyitotta kapuit a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde. Az előző hetekben mindössze negyvenöt gyermek ellátásáról gondoskodtak. Az újranyitáselső napján már százhetvenöt gyermeket fogadtak városszerte.
Idén második alkalommal ültettek babafát a berettyóújfalui újszülöttek tiszteletére. Május 23-án, a város napján az országos veszélyhelyzetben bevezetett korlátozások miatt az önkormányzati rendezvények ugyan elmaradtak, de a 2019-ben útnak indított hagyományt folytatták, a szülők és nagyobb gyerekeik segítségével a második gömbkőris is a helyére került.
Sajtótájékoztató keretében ismertették a Berettyóújfalui Helyi Közösség Helyi Akciócsoport (HACS) munkaszervezetéhez tartozó „Berettyóújfalu Mindannyiunk Városa” című projekt pályázatait május 13-án.
Segélyalapot hozott létre Berettyóújfalu Város Önkormányzata a veszélyhelyzet miatt felmerülő lakossági és közösségi problémák enyhítésére. Elsőként a 2020-as éves polgármesteri és alpolgármesteri költségtérítések teljes összegét utalják a számlára, később pedig a korábbi rendelkezés által elkülönített költségvetési tételeket is. Muraközi István polgármestert a koronavírus terjedési sebességének lassítása érdekében hozott rendelkezésekről kérdeztük.
Háromszáznegyven millió forintból újítják fel azt a kerékpárutat, amely Berettyószentmártont összeköti Berettyóújfaluval. A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program pályázati forrásból megvalósuló beruházás még az előző évben kezdődött.
A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum 13 tagintézménye közül 10-ben folyik érettségi vizsga. Berettyóújfaluban a három középiskolából kettőben, a BSZC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnáziumában, valamint a BSZC Bessenyei György Szakgimnáziumában.
Mindössze két nap alatt gyűlt össze a nagyszámú adakozónak, helyi vállalkozóknak és az önkormányzatnak köszönhetően a koronavírus szűrésére alkalmas laboreszköz ára, melyre a Gróf Tisza István Kórház számára szerveztek gyűjtést az intézmény alapítványán keresztül. A kórház felkészült a járvány fokozódására, és a minisztérium által kért intézkedéseket is végrehajtotta. Dr. Muraközi Zoltán főigazgatóval beszélgettünk.
Május 1-jével indultak el a koronavírus-szűrővizsgálatok a négy orvosképző egyetem országos, reprezentatív vizsgálata keretében. A településeken a következő két hétben napi 12 órában folyik a statisztikai szempontok alapján kiválasztott résztvevők tesztelése. Berettyóújfaluban két alkalommal végeztek szűrést, május 4-én és 11-én.
1. oldal / 20

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap