Alapkőletétel - tovább épül az M4-es autópálya

Ünnepélyes keretek között július 11-én tették le az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár közti szakaszának alapkövét a 47-es főút most is épülő egyik csomópontjánál. 

 

Az M4-es autópálya két szakaszban készül el. A 29,5 kilométeres szakaszon 2×2 forgalmi sávos autópálya épül leállósávval. A két szakasz összköltsége majdcsak 100 milliárd forint.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta: a mostani szakasz is jó példája annak a kormányzati tervnek, mely szerint 2022-ig valamennyi gyorsforgalmi út eléri az országhatárt. Hozzátette, a kormányzati döntés alapján 2500 milliárd forintból 900 kilométernyi új gyorsforgalmi szakasz fog megépülni és elkészülnek az országhatárig tartó szakaszok is. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, az elfogadott fejlesztési terv szerint valamennyi megyeszékhelyünket gyorsforgalmi úthálózattal kell összekötni. A Via Kárpátia újabb szakasza jöhet létre – mondta az államtitkár. Az M35-ös autópálya az M30-as autóút megépítésével, valamint az M4-es országhatárig történő folytatásával létrejön a gyorsforgalmi útkapcsolat Lengyelországtól egészen Erdélyig. Az M0-ás úttól Abonyig folyamatban van az M4-es fejlesztése – mondta el a 4-es számú főút kapcsán Homolya Róbert. Ugyancsak jó hír a térségben élőknek – tette hozzá – hogy a 2X2 sávos gyorsforgalmi út egészen az országhatárig épülne meg.

Történelmi pillanat az alapkőletétel – jelentette ki Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője az alkalom kapcsán. Úgy folytatta: ekkora beruházás egyben – 100 milliárd forint - ebben a térségben még soha nem valósult meg. A térség számára a felemelkedést, a halmozottan hátrányos helyzet levetkőzését is jelentheti a beruházás – folytatta Vitányi István. Az autópálya összeköti az anyaországot és az erdélyi magyarságot. A képviselő reményét fejezte ki, hogy Románia is elkötelezett lesz abban, hogy folytatódjon a túloldalon is az építkezés. 

Cseke Attila romániai szenátor úgy fogalmazott, a Romániában élőknek fontos az alapkőletétel, hisz amellett hogy gyors és biztonságos közlekedést nyújt, a gazdaság élénkítésében is része lehet az országot Európához kapcsoló új sztrádának. Reméljük – tette hozzá- hogy ennek a beruházásnak a hatására az észak-erdélyi autópálya szakaszainak építése is elindul.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere arról beszélt milyen előnyökkel jár a város és a Bihari térség számára az autópálya és mit várhatunk el a megépítésétől. Ha nem is minden problémánkra gyógyír a pálya megépítése – fogalmazott a polgármester - de egy komoly lehetőség melyet az itt élőkkel együtt meg kell ragadni. A kapcsolatteremtésben is fontos szerepe lesz: Kassa, Debrecen, Nagyvárad érintésével a Felvidéket és Észak-Erdélyt bekapcsolja a magyar gyorsforgalmi úthálózatba. Pántya József a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás kapcsán elmondta, az I. szakasz kivitelezését a HÓDÚT Kft. és a Duna Aszfalt Kft. végzi nettó 15 milliárd forint értékben. A II. szakasz nyertes vállalkozói a HÓDÚT és a Duna Aszfalt Kft. valamint az A-Híd Zrt. A kivitelezés költsége 83 milliárd forint.

K.Zs.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap