Néptáncfesztivál államalapításunk ünnepén

Berettyóújfaluban már évek óta nagyszabású fesztivállal emlékezünk meg államalapításunkra. Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál.

Albán, cseh, nigériai, észak ciprusi, mexikói és székely vendégeink mellett a szervező Bajnóca Néptánc Egyesület, valamint helyi és környékbeli néptánc és hagyományőrző csoportok vettek részt a nagyszabású, 350 táncost és több ezer nézőt megmozgató eseményen.

Augusztus 18-án sajtótájékoztatón mutattuk be a fellépőket valamint a programsorozatot, majd este a Kabos Endre Városi Sportcsarnok adott otthont a rendezvény megnyitójának és a gálaestnek. Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere beszédeikben elismerően nyilatkoztak a fesztiválról, mellyel nemcsak Berettyóújfalu, de Bihar lakosságának is értékekben gazdag programsorozatban lehet része.

A gálaest magyar táncokkal kezdődött, a Bajnóca Néptánc Egyesület csoportjainak fellépése és a székelyföldi Oroszhegyről érkezett Urusos néptáncegyüttes kis és nagy magyarországi táncokkal szórakoztatta a zsúfolásig megtelt csarnok közönségét. A gyermekeknek, de még a felnőtteknek is nagy élményt jelentett a több száz néző vastapsa, melyeket a produkciókat jutalmazták. Ezt követően a cseh Česká Beseda Mistrovice csoport mutatta meg tudását, rájuk és nemzetükre jellemző táncot adtak elő. Nigériai vendégeink táncára mindenki felkapta a fejét, hiszen a Team Gravity hagyományos mozdulatokat egyesítettek modern tánccal, afrobeat stílusú előadásuk változatosságot hozott a műsorba és sokak tetszését elnyerte. Az albán Iliria tánccsoport egy fergeteges produkciót mutatott be a közönségnek, mellyel saját néptánchagyományaikat kiválóan reprezentálták számunkra. Az estet a mexikói Olinyolotl táncosai zárták, akik különleges hangulatú, és különleges világot feltáró táncával magával ragadta a nézőket.

Augusztus 19-én folytatódott a program, hiszen a táncosok délelőtt a strandon adtak műsort, majd ezt követően következett a felvonulás a város utcáin. Erre az alkalomra csatlakozott hozzánk a Degirmenlik Néptánc Együttes Észak-Ciprusról valamint 10 magyar néptáncos és hagyományőrző csoport. A több mint 350 főt számláló felvonulás a város utcáin zajlott, 6 állomáson megállva adtak műsorokat a külföldi és magyar csoportok, majd a Szent István térre érkeztek, ahol a felállított színpadon kezdődtek meg a fellépések. Igazi nemzetközi hangulat uralkodott a téren, hiszen 5 külföldi és 8 magyar néptánc együttes mutatta meg tudását a több mint két óra hosszáig tartó műsorban!

Az eseményeket a háromtagú zsűri (Törökné Csécs Lenke, a Főnix Néptáncegyesület művészeti vezetője; Kállai Irén, igazgató, Berettyó Kulturális Központ és Dr. Kardos László, a Hajdú Néptáncegyüttes nyugalmazott vezetője) is figyelemmel követte, így a két nap produkciói alapján a fesztiváldíjat az albán Iliria Néptáncegyüttes vehette át, csakúgy mint az előző esti gálaesten leadott szavazatok alapján a közönségdíjat is! A zsűri különdíját az Iliria egyik férfi táncosa, Ilian Isa kapta, akinek egyéni ügyessége lenyűgözte a zsűrit.

A Bajnóca Néptánc Egyesület különdíját a cseh csoport, Berettyóújfalu Város Különdíját a Team Gravity, a Berettyó Kulturális Központ különdíját a székely Urusos, a Mézlovagrend különdíját pedig a házigazda Bajnóca Néptánc Egyesület kapta.

A III. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál a díjkiosztással véget ért, szervezői, a  Bajnóca Néptánc Egyesület, Berettyóújfalu Város Önkormányzata és a Berettyó Kulturális Központ minden csoportnak köszöni a kimagasló produkciókat, valamint minden kedves érdeklődőnek, nézőnek köszöni a részvételt, mind a gálaesten, mind az augusztus 19-i programokon.

A Bajnóca Néptánc Egyesületnek azonban ezzel nem ért véget a fellépések és programok sorozata, hiszen Boróka csoportunk Csopakon egy nemzetközi néptánctáborban vett részt, mely lehetőséget köszönjük Berettyóújfalu Városának, Cserbóka csoportunk pedig részt vett az 51. Debreceni Virágkarnevál karneváléji programján, valamint a Nagyerdei Stadionban, teltház előtt mutatkozhatott be és méltóképpen képviselhette városunkat. Esemény- és élménydús heteket tudhatunk magunk mögött, melyekért köszönjük a lehetőséget, és köszönjük a fesztivál megvalósításban nyújtott segítséget és támogatást!

Támogatóink: Berettyóújfalu Város Önkormányzata, Berettyó Kulturális Központ, Szerencsejáték Service Nonprofit Kft, Bihar Termálliget Starnd és Termálfürdő, Berettyóújfalui Szakképzési Centrum, CSAT Egyesület, Pergő Egyesület, K&H Bank, Groupama Biztosító, Szabó József egyéni válallkozó.

Médiatámogatók: Berettyó Tv, Berettyó Rádió, berettyóhír.hu, Bihari Hírlap

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap