Szépség és reklám a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok éjszakája rendezvény évek óta kiemelt programja a múzeumoknak országszerte.

Magyarországon 15 éve, a Bihari Múzeumban 12 éve minden évben megrendezik, azért, hogy ezen a különleges éjszakán a múzeumok megmutathassák kulturális értékeinket változatos programokon keresztül a nagyközönségnek. Van annak egy bája, amikor záróra után beléphet a látogató a kincsekkel és különlegességekkel teli múzeumba és felfedezheti az éjszakában a régmúlt korok emlékeit.

 A Bihari Múzeumban az idén egy különleges időutazásnak lehetett részese a Múzeumok éjszakájára érkező látogató, hiszen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum A szépség és a reklám című vándorkiállításához kapcsolódva a női divatot, a női ideált és a reklámot állítottuk a programok középpontjába.

Az est folyamán Lacfi Ági üzleti-stílus tanácsadó a női szépségideál korokon átívelő változásairól, a mai kor öltözködési szabályairól, illetve a színeknek az öltözködésben és a kommunikációban betöltött szerepéről tartott előadást.

A színpadon divatbemutató keretében a környékbeli települések népi iparművészei, viseletkészítői mutatták be, hogyan lehet hagyományos népi motívumokkal ötvözni mai hétköznap is hordható ruhadarabokat. Derecskéről Marczin Istvánné és lánya, Marczin Vanda, Sárándról Gyönyörűné Erdei Judit, Mikepércsről Kormányos Lászlóné mutatták be munkáikat, de megtekinthettük a Furtai Önkormányzat és a Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület, valamint a nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola szövő tanulóinak bemutatóját is. A szűrrátétek, hímzések, különleges technikai megoldások teszik egyedivé ezeket a ruhadarabokat.

A Komádi Színjátszó Kompánia A tök és a csikó című népmesét adta elő. Nagy sikere volt a fotószínháznak, amelyben a múzeumlátogatók a ’20-as, ’30-as évek hangulatát idéző fényképeket készíthettek. A fényképekhez korhű sminket Tarsoly Zsuzsanna, kozmetikus, frizurát Puskás Ildikó, fodrász készített.

Lehetőség volt nemez és természetes anyagok felhasználásával divatékszerek készítésére is.

A Fele sem igaz vetélkedőn a szépség és a divat témájában tehették próbára tudásukat és szerencséjüket a versenyzők, akik valamennyien értékes nyereményekkel ˗ torta, külföldi nyaralás stb ˗ gazdagodtak.

Az Édes Egyesület a rendezvény ideje alatt vérnyomás- vércukorszint mérésre várta a látogatókat, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatban válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Ezen az estén a hangulat fokozására a múzeum dolgozói is korhű ruhákban és sminkben jelentek meg elvarázsolva egy estére a Bihari Múzeumot.

                                                                                                          Szémánné Veres Gabriella

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap