Dolgozói értekezlet a Gróf Tisza István Kórházban

A fogvatartottak egészségügyi központjával kapcsolatosan tartott értekezletet Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója június 28-án az intézmény dolgozói számára.

 A megbeszélés célja az volt, hogy a dolgozók teljes körű tájékoztatást kapjanak az esetlegesen megépülő „börtönkórházról”, valamint az érveket és ellenérveket megvitassák.

A főigazgató elmondta, Magyarországon jelenleg 18 000 fogvatartott van, azonban a büntetés végrehajtás férőhelyeinek száma 12 500. Ezért vált szükségessé, hogy újabb börtönök építésével enyhítsék az épületek zsúfoltságát. A tervek szerint hét börtön épül az országban, így 5000 fővel bővülne a férőhelyek száma. Jelenleg Tökölön működik rabkórház, amit még a múlt században építettek huszárlaktanyának. Ez a több száz éves épület, a korábbi átalakítások ellenére sem tudja ellátni kórházként feladatát. A tököli intézményt zárkásítanák, hogy újabb férőhelyeket biztosítsanak a rabok számára, a betegek részére pedig megépülne a fogvatartottak egészségügyi központja, egy működő kórházzal szorosan együttműködve. A korábbi tervek alapján, Miskolcon épült volna meg a „börtönkórház”, de a több mint 4 évig tartó tárgyalások ellenére ez a projekt meghiúsult. Berettyóújfaluban az első tárgyalások már korábban megkezdődtek a lehetséges helyszín ügyében, itt felmerült a régi kórházi temető, valamint a kórházi lakótelep mögötti kiserdős terület. A temető a tulajdonjogi és engedélyezési szempontok miatt nem volt megfelelő, ezért a 0,8 hektáros erdős területre esett a választás. Itt egy három szintes, két emeletes épület felépítése van tervben. A 220 ágyas ápolási központban belgyógyászati fekvő infektológia, krónikus női-férfi, nőgyógyászati fekvő, sebészet női-férfi, szülészet, tüdőgyógyászat női-férfi részleg kapna helyet. Az AIDS-es betegek kezelése továbbra is a budapesti Szent László Kórházban történne. Az intézmény működtetéséhez 15 új orvosra lenne szükség, akiket a BV-ben dolgozóknak járó magasabb bérezéssel lehetne idecsábítani. Az elképzelések szerint a plusz bevételeket arra fordítanák, hogy a jelenlegi dolgozók bérét is ennek arányában megemeljék. Muraközi Zoltán elmondta azt is, a 800 millió forintos forrásból: MRI készülék, művese kezeléshez, onkológiai ellátáshoz szükséges műszerek érkeznek a kórházba, bővítik a műtő felszereltségét, kézi műszerekkel, monitorokkal, valamint újra lesz tüdőgyógyászati ellátás. A dolgozói értekezleten is felmerült a közbiztonság romlásától, valamint a hozzátartozók látogatásától való félelem, akik esetleg a látogatási időt sem fogják betartani. Az egészségügyi dolgozókat olyan kérdések foglakoztatták még, hogy ha nem épül meg a „börtönkórház” akkor is ide hozzák-e a betegeket Komádiból? Ez – mint elhangzott - kizárólag sürgős eseteknél fordulhat elő. A magyarországi dialízis centrumban emberhiány van – hangzott el újabb kérdés - itt is ugyanolyan szintű kezelésben részesülnének-e? Ezzel kapcsolatban elhangzott, ezért is van szükség újabb szakorvosok felvételére és ez igaz az új képalkotó orvosi eszközök esetében.

Az is szóba került, hogy nem minden kórházi dolgozó szeretne kapcsolatba kerülni a fogvatartottakkal, és – egy szakorvos meglátása szerint - a jelenlegi kapacitás is véges. A főigazgató a beszélgetés végén hangsúlyozta, senki nem lesz rákényszerítve arra, hogy a „börtönkórházban" lásson el egészségügyi tevékenységet, ez mindenkinek a saját döntése. Azonban az, aki ügyeletben van, természetesen köteles a kórházba bevitt beteget ellátni, valamint ígéretet tett arra, hogy minden további fejleményről tájékoztatja a kórház dolgozóit.

SKGy

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap