Július elején kezdődik a körforgalom felújítása

Egyeztetést tartottak a hamarosan kezdődő körforgalom felújítással és a Berettyó-hidat érintő rekonstrukcióval kapcsolatban.

Az önkormányzat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a rendőrség, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ és a jelenleg is a 47. sz. főút berettyóújfalui szakaszának felújítását végző vállalkozás képviselőinek, szakembereinek részvételével tartottak egyeztetést a hamarosan kezdődő körforgalom felújítással és a Berettyó-hidat érintő rekonstrukcióval kapcsolatban.

 

A kivitelező cég képviselője ismertette a különböző ütemben elvégzendő munkálatokhoz igazodó forgalomelterelést és várható korlátozásokat. Elhangzott, a július másodikán kezdődő, 40 napig tartó felújítás folyamán részlegesen zárnák le a csomópont egy-egy szakaszát és jelzőőrös forgalomirányítás mellett engednék át a gépjárműveket. Nagyobb lezárás két munkafolyamatot, az aszfaltmarást és a kopóréteg elkészítését érinti, de ezeket vasárnapra időzítik, ha szükséges, esti munkavégzéssel. Abban a jelenlévők egyetértettek, a hatalmas forgalmat lebonyolító körforgalom felújítása okozni fog torlódásokat, mely érinti a nemzetközi forgalmat és a városból kifelé vagy befelé tartó gépkocsikat is. Utóbbiakat a 42-es főútra terelik el. A rendőrség is fokozott jelenléttel segíti a forgalom lebonyolítását, ezt segítik az ideiglenes elterelést jelző kiegészítő táblák és a jelzőőrök is. A körforgalom felújítása során a belső körívnél és az elválasztó szigeteknél cserélik a szegélyelemeket. A külső körívnél burkolt padkát építenek. A körpályán és a csatlakozó ágakban a burkolat profilmarását követően két réteg aszfaltot dolgoznak be és a meglévő szalagkorlátot szintbe helyezik. A kivitelező az útjelzéseket felfesti és kihelyezi a kerékpáros átvezetésekhez kapcsolódó jelzőtáblákat is. A felújítás ideje alatt 30 km/h sebességkorlátozásra, előzési tilalomra, jelzőőrös forgalomirányításra lehet számítani.

Továbbra is marad az ideiglenes forgalomelterelés a Berettyó-hídon is. A munkák során derült ki, hogy szükséges a baloldali hídfők szárnyfalait, a teljes konzolszerkezetet elbontani és újraépíteni, ezzel együtt a berettyószentmártoni hídfő szárnyfal vasalatának megerősítése is. Ezek a szerkezeti elemek a háttöltés oldalirányú megtámasztására és a gyalogjárda teherviselésére szolgálnak. Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta, az előre nem látható körülmény miatt módosítani fogják a keretmegállapodást a kivitelezővel. A tervek elkészülte után a cél az, hogy minden szükséges beavatkozást elvégezhessenek a híd felújítása során, de az már látható, hogy a főút felújítással a híd nem készül el. Az is elhangzott, amennyiben már nincs szükség félpályás útlezárásra a hídon, mindkét oldalon engedik a forgalmat.

 

K.Zs.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap