Fotókiállítás a művelődési házban

Eifert János képeiből nyílt tárlat a Nadányi Zoltán Művelődési Házban a magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozat részeként. Az Ars Poetica címet viselő kiállításon a fotóművész több mint negyven alkotása látható a Bihar Vármegye Képgalériában.

Eifert János és a zongorán közreműködő Sándor Zeréndné mellett a szintén hódmezővásárhelyi Hézső Ferenc nyitotta meg a tárlatot. A korábban már városunkban is kiállító Munkácsy-díjas festőművész elmondta, a fotográfus egy tudatosan alkotó és nagy fantáziával rendelkező ember. – 1968-ban saját örömére kezdett el fényképezni. Korábbi munkásságának legjelentősebb lapjai fekete-fehér, klasszikus fotótechnikával készültek. Ezen képek egyik fő vonulata érthetően a tánc volt. Fokozatosan tért át a színes technika elsajátítására. Külföldi turnéi során Ázsiában, Indiában, Kínában, valamint az USA-ban készült anyagával fantasztikus, változatos technikájú, tematikájú és színvilágú kiállítási sorozatokat állított az érdeklődők elé. Az emberi figura az, amely a leginkább jelen van fotográfiáin. Ezen belül különös hangsúlyt és szerepet kap mindvégig a tánc, amely maga a tér, mozgás és ritmus is egyben. Eifert János munkássága csak nehezen foglalható egy szűk stílusrendszerbe, de ez számára egyben előnyt is jelent – mondta a Fotó Szövetség mesterkurzusának vezető tanáráról Hézső Ferenc. A hódmezővásárhelyi fotóművész világszerte negyven országban mutatkozhatott már be, 222. önálló kiállítására került sor a művelődési házban. – A tárlat címéből adódóan ez egy művészi hitvallás. Minden kép egy gondolat, egy mondanivaló kifejeződését jelenti. Jó néhány felvétel a világ számos pontján, Indiától kezdve Írországig, Macedóniától Oroszországig nagyon sok csoportos expon, nemzetközi pályázatok kiállításain szerepelt. A tánc, test, természet – általában ezzel a három témával jellemzik – békésen megférnek egymás mellett, mert az egész világot, az én világomat tudják bemutatni – mondta el Eifert János.

Az Ars Poetica, A klasszikustól a modernig – válogatás 50 év fotóiból című tárlatot február 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Bihar Vármegye Képgalériában.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap