Hatvankilenc főzőcsapat háromszáz versenyzője és kétszáznál is több tájjellegű étel készült szeptember 14-én a Tájak-Házak–Ízek Fesztiválon a Morotva Ligetben.
Az idei strandszezon hagyományosan május elsején indult, és az idény alatt teljes kapacitással működött, és a jó idő miatt egészen szeptember 15-ig tartott.
A Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete, valamint a Bihari Mézlovagrend szervezésében nyolcadjára tartottak szakmai találkozót, méz-, illetve eszközvásárt.
Berettyóújfaluban a háziorvosi ügyeleti ellátást az Orvosi Ügyelet Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja 2008. január 1. óta.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Belügyminisztériumnak az Idősbarát Önkormányzati Díj alapításáról és adományozásáról szóló rendelete alapján került meghirdetésre 2019-ben az Idősbarát Önkormányzati Díj. A célkitűzés az volt, hogy a díj járuljon hozzá a helyi szintű aktív önkormányzati időspolitika megerősítéséhez, ismerje el az önkormányzatok idősekért végzett felelősségét és mindezek szellemében végzett önkormányzati idősügyi tevékenységek konkrét eredményeit. A díjra Berettyóújfalu is pályázatot nyújtott be. Október 2-án, Magyarország Emberi Erőforrások Miniszterétől és Belügyminiszterétől Berettyóújfalu Városa Idősbarát Önkormányzat díjat vehetett át az Idősek Világnapja alkalmából, a Budapesti Vigadóban rendezett ünnepségen.
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kopp Mária Intézet által a Parlament Vadásztermében szeptember 4-én megtartott díjátadó konferencián Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a város nevében átvette a Családbarát Önkormányzat díjat. A NOE Családbarát Önkormányzat díját tizenhat település érdemelte ki. Az eseményen köszöntőt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke mondott. Úgy fogalmazott, a települési önkormányzatok bevált családbarát programjait az egész Kárpát-medencében ismertté kellene tenni, hogy bárhol bevezethetők legyenek. Az alelnök családbarát kislexikon kiadására tett javaslatot az olyan jó gyakorlatok, programok összegyűjtésére és bemutatására, mint például a babazászló, a komatál vagy a babafa-program. A rendezvényen a pályázatokat értékelve Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke úgy szólt, az önkormányzatok és a helyi közösségek közötti kölcsönös bizalomnak köszönhetően születnek meg a helyi családbarát intézkedések. Nyitóbeszédet Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára tartott. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete az elismeréseket 2006 óta olyan önkormányzatoknak adományozza, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal erősítik a családos közösségeket, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. Muraközi István a díj kapcsán elmondta, rendkívül megtisztelő volt az elismerés, amely az elmúlt években a családok érdekében végzett intézkedéseknek szól. Ez egy nagyon komoly visszajelzés – tette hozzá a polgármester -, hiszen egy civil külső szemlélő, egy szakmai szervezet ismerte…
Szeptember 6-án letették a Berettyóújfalu-Tépe kerékpárút szakasz alapkövét.
Főutcai parádé is helyet kapott a Szent István-napi rendezvények sorában. A városban tánccsoportok és hagyományőrző egyesületek vonultak fel augusztus 19-én, akik a több állomásos útvonalon különböző produkciókat adtak elő.
Gálaesttel folytatódott a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál, amelyet az idén tíz éves Bajnóca Néptánc Egyesület szervezett.
A június 22-i Múzeumok Éjszakája után rövid szünetet tartottunk, ami nem tartott sokáig. Július közepétől kezdtünk el újra próbálni, mert a II. Felsőtárkányi Fúvószenekari Fesztiválon vettünk részt július 20-án.
1. oldal / 16

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap