Elfogadásra nevel a befogadó játszótér

Befogadó játszótér épült a BUSE pályánál. Az akadálymentes park lehetőséget ad, hogy ép és fogyatékkal élő gyermekek együtt játszhassanak. A játszópark a lakosság szavazatai alapján a szafarik környezetét idézi.

A Szerencsejáték Zrt. zászlajára tűzte, hogy a megváltozott munkaképességű, valamint a fogyatékkal élő embereknek segítsen. A nemzeti lottótársaság ezért létrehozta „A játék összeköt!” programot. 2017 óta 26 olyan játszótér épült az országban, melynek célja, hogy a gyerekek a játék közös élménye által befogadóvá váljanak. – A játszóteret azok is önfeledten, biztonsággal használhatják, akik valamilyen fogyatékossággal élnek. Fontos, hogy ők is megtapasztalhassák a játék örömét, társaikkal együtt közös eredményeket érhessenek el – fogalmazott az átadón Gál Mihály, a Zrt. régióvezetője.

Dr. Vitányi István kiemelte, a befogadó játszótér megépítése is hozzájárul ahhoz, hogy Berettyóújfalura mint dinamikusan fejlődő településre nézzenek. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, a különleges játszóparkban a gyerkőcök játszva tanulják meg, hogy ne rácsodálkozzanak a fogyatékossággal élő társaikra, hanem empátiával tekintsenek rájuk.

Muraközi István hangsúlyozta, a játszótér egy újabb példája annak, hogy városunk egy befogadó település. – Szinte minden oktatási, nevelési intézmény akadálymentesített, a sajátos nevelési igényű gyerekeket speciális óvoda is segíti. A befogadó játszópark egy jó helyszíne lesz annak, hogy egymást megismerve megtanulják az elfogadást a gyermekek – hangzott el a beszédben. A polgármester hozzátette, egy olyan területen szerettek volna helyet biztosítani a parknak, ahol a családoknak a játék mellett a kikapcsolódási, sportolási lehetőségek is adottak.

Az átadón Drávucz Rita olimpikon, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó is részt vett, akinek genetikai rendellenességgel született kislánya hat éve kerekesszéket használ. Mint elmondta, érintett édesanyaként számára az alkalom egy ünnepnap volt. – Öröm látni, hogy egyre színesebbek és egyre nagyobb területűek a befogadó játszóterek, melyek nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is fontos helyszínt biztosítanak a találkozásra. Előnyt jelent a rekortán burkolat, amin a mozgássérültek, kerekesszékesek is tudnak közlekedni – hangsúlyozta „A játék összeköt!” program jószolgálati nagykövete, aki minden nap tapasztalja, hogyan befolyásolja az épített környezet a fogyatékossággal élők életét.

A speciális játékelemeket és eszközöket Fördős Hódi Erzsébet rehabilitációs szakmérnök, illetve Tóth Zoltán tapasztalati szakértő mutatta be.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap