A város napját ünnepelte Berettyóújfalu

Az ifjúsági fúvószenekar muzsikája ébresztette városunk lakóit május 20-án. A Berettyóújfalu 415. születésnapja alkalmából szervezett városnapi rendezvény minden korosztály számára színes és tartalmas programokat tartogatott.

A repertoárban helyet kaptak énekes, táncos és citerás produkciók, melyeket helyi művészeti csoportok adtak elő. Az I. TAMA futóverseny díszvendége, Mizsér Attila egy előadással készült a főtérre kilátogatóknak. – Ilyen alkalmakkor mindig igyekszem izgalmas, sporttal kapcsolatos történeteket mesélni, amik nagy eseményeken történtek meg velem. Ezúttal két világbajnoki sztorit osztottam meg a hallgatósággal. Az olimpiai bajnok öttusázó előadásának fő üzenete ezúttal az volt, hogy a nehéz helyzetekben mindig van lehetőség motiválni önmagunkat és egymást.

A gyerekeknek a szervezők a Grimm-Busz Színház gyermekműsorával kedveskedtek. A társulat fő célja a szórakoztatás, de nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy előadásaik közönségük épülésére legyenek. Helyi néptánccsoportok is színpadra léptek a nap folyamán. A fellépőket a Silvatica Zenekar kísérte. A programok sorában táncház is helyet kapott Dancza István és Jakab Barbara, a Bajnóca Néptánc Egyesület táncosainak vezetésével. A tér erre a napra megtelt árusokkal, és amíg a felnőttek vásároltak, addig a gyerkőcök a Bodorka NépmesePont, illetve a Bihari Népművészeti Egyesület játszóházaiban töltötték el az időt. Volt még ragadozó madár bemutató és röptetés, lehetett íjászkodni, egészségügyi szűréseken részt venni, de az öttusa néhány ágát is kipróbálhatták az érdeklődők a TAMA Hungary Kft. jóvoltából.

„A hajdú hagyományok nyomában” c. projekt keretében megvalósuló városnapi rendezvényt Dánielfy Gergő akusztikus koncertje, valamint a zsinagóga épületének fényfestése is színesítette. A rendkívül látványos fényjáték egyik eszköze a vármegyei önkormányzat által megvalósított pályázatnak, melynek célja, hogy fejlődjön a közösségek egymás iránti felelősségtudata, a közösséghez való tartozás érzése, valamint a régi hagyományok, szokások, történelmi múltunk felelevenítése és ápolása. A projekt keretében olyan animált kisfilmek születtek, melyek a pásztorkultúrát és a vármegye történeteinek, legendáinak egy-egy ikonikus elemeit mutatják be, mindezt a helyi népviseletre jellemző csodálatos motívumokkal színesítve. A felvételeket Hajdú-Bihar vármegye 10 településének ikonikus épületeire vetítik nagy teljesítményű projektorok segítségével. Valamennyi film egyenként, a létesítményekre méretezve készült el. A szemet gyönyörködtető programot a Sárkánylányok Tűzzsonglőr Csapat produkciója tette teljessé.

A napot az EDDA Művek nagykoncertje tette teljessé. A jövőre 50 éves zenekar a „Mondd világ” elnevezésű turnéja részeként érkezett Berettyóújfaluba. A városnapi rendezvény eseményeiről készített összeállítások megtekinthetők a Berettyó Televízió közösségi oldalain.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap