Sorsfordítókról szól a múzeum új időszaki kiállítása

Május 23-án a városnapi programsorozat keretében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Bihari Múzeum „Sorsfordítók – Életrajzok Berettyóújfalu múltjából” című időszaki kiállítása.

A megnyitóünnepségen Muraközi István polgármester köszöntette a résztvevőket, majd Török Péter múzeumvezető kiállításmegnyitó beszéde után a kurátorok, Szőke Richárd Rajmond és Mezei Milán tartották meg ünnepi tárlatvezetésüket.

A kiállításban bemutatott „Sorsfordítók” többnyire olyan ügyvédek, politikusok, orvosok, oktatók és földbirtokosok voltak, akik alakítói, formálói voltak Berettyóújfalu 19-20. századi történetének, de nevük jobbára kikopott a település lakosainak kollektív emlékezetéből. Bár sorsfordulat alatt általában egy személy vagy közösség életében külső körülmények következtében bekövetkezett kedvezőtlen vagy kedvező változást értünk; a kiállításban szereplő 18 köztiszteletben álló személy életrajza pont az ellenkezőjéről tanúskodik: belső indíttatásból vállaltak társadalmi, gazdasági, politikai szerepet a település életében. Az élettörténetek sok esetben párhuzamosan haladtak egymás mellett, mégis számtalan ponton más irányt vettek, különböző utakat jártak be. A látogatók a „hálózat csapdájában” érezhetik magukat, ha el akarnak igazodni jeles elődjeink, nagyjaink szövevényes kapcsolati hálójában. Pók módjára szövögethetik a rokoni szálakat, kigombolyíthatják a kebelbaráti viszonyokat, vagy felfedezhetik a civil társadalmi összefonódások metszéspontjait. A kiállítás gondolatisága négy nagyobb csoportba – politika, egészségügy, oktatás és társadalmi önszerveződés – sorolja azokat a kiemelkedő egyéniségeket, akik az elmúlt évek kutatási eredményei alapján meghatározták a mindennapokat a Berettyó folyó két partján. Az időszaki kiállítás október 14-éig tekinthető meg.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap