Februárban elkezdődött a regisztrált, krónikus betegségben szenvedők oltása

Az egészségügyi dolgozókat, a bentlakásos idősek otthonának és a szociális otthonok lakóit, illetve alkalmazottait követően februárban országszerte elkezdődött a védőoltásra regisztráltak oltása.

Muraközi István szerint most az a fő, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, és az egészségügyön ne legyen akkora terhelés, ennek érdekében el kell fogadni a korábban meghozott intézkedéseket. – Fontos, hogy a megbetegedettek között minimális legyen azoknak a száma, akik kórházi ellátásra szorulnak, és senki ne az életével fizessen ezért a vírusért – tette hozzá.

A lakosság tömeges oltása két helyszínen zajlik a településen, a kórház területén kialakított oltóponton, valamint a háziorvosok rendelőiben. Február 12-én két korosztályban kezdetét vette a koronavírus elleni védőoltások beadása, első körben a regisztrált, valamilyen krónikus betegségben szenvedők kapják meg a háziorvosi rendelőben a vakcinát, amelyből jelenleg csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. – A 18-tól 60 évig terjedő, illetve a 74 év feletti korcsoportok listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől egy titkosított csatornán keresztül kapjuk meg, mi pedig az abban szereplő felsorolásnak megfelelően végezzük el az oltások beadását. A 18-tól 60 évig terjedő korosztályokban az AstraZeneca oltóanyagát, míg a 74 év felettieknél a Pfizer vakcináját használjuk – tudtuk meg Dr. Cséki János háziorvostól. A páciensek előre egyeztetett időpontban érkeznek meg a rendelőbe, ahol a hozzájárulási nyilatkozat kitöltését, valamint egy rövid vizsgálatot követően megkapják a védőoltást. Egy negyedórás obszervációt követően újra megvizsgálják a betegeket, és ha mindent rendben találtak, a háziorvosok kiadják az igazolást a vakcina beadásáról.

A Dr. Cséki János szerint megbízható és hatékony oltóanyagoknak köszönhetően lehetőség adódik a különböző korcsoportok biztonságos immunizálására. A védőoltások folytonos beadása nagyban függ attól, milyen ütemben érkeznek városunkba a vakcinák, de a körzetek háziorvosai bíznak benne, hogy mostantól folyamatos lesz az oltás.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap