Több oltóponton zajlik a védőoltások beadása a kórház területén

Négy oltópontot alakítottak ki abban a Gróf Tisza István Kórház (GTIK) területén található épületben, ahol a koronavírus-járvány végét követően a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ (BVEK) fogvatartottjai fognak gyógyulni.

A következő hetekben a kórházi dolgozók a háziorvosok által leadott listán szereplő személyeket fogják beoltani a létesítményben, ami 1928-ban épült. – Ez az épület az úgynevezett ISzME, vagyis az Intenzív-Szubintenzív Megfigyelési Egység. A létesítmény kialakítására, valamint eszközbeszerzésre 860 millió forint kormányzati támogatást kaptunk. Emellett nemrégen egy MR készüléket is sikerült beszereznünk, amit – előreláthatólag – március végére tudunk üzembe helyezni – tudtuk meg Dr. Muraközi Zoltántól.

Az ISzME jelenleg oltópontként funkcionál, azok a páciensek fogják itt megkapni a vakcinát, akik értesítést kaptak erről, háziorvosonként 10-10 főről beszélünk. Korábban a szakrendelő területén alakítottak ki négy, illetve szükség szerint hat oltópontot. Ebből négyet helyeztek át a megfigyelési egység épületébe. – Azokat a betegeinket, akik már korábban megkapták az első védőoltást, ugyanúgy a szakrendelő területére várjuk, ahol két oltópont fog működni pénteki és szombati napokon – tette hozzá a GTIK főigazgatója.

A Gróf Tisza István Kórházban – egyelőre – a Pfizer vakcináját használják, az oltóanyagot a kórházi dolgozók (orvosok, nővérek, szakdolgozók) adják be a pácienseknek. Az előszűréseket és vizsgálatokat követően az orvoskollégák eldöntik, megkaphatja-e a védőoltást az adott illető. Az oltás fizikai beadását követően az erre a célra kialakított kórteremben, felügyelet alatt tudják eltölteni a kötelező várakozási időt a betegek.

Ha véget ér a világjárvány, és a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ működni fog, a kilenc háromágyas szobában azok a fogvatartottak lábadoznak majd, akik szorosabb orvosi felügyeletre, ellenőrzésre szorulnak, vagy mindennapos kezelést igényelnek. Az épület kialakítása, a szobák felszereltsége, az eszközök beszerzése a Büntetés-végrehajtás jóváhagyásával történt. A fogvatartottak mozgatása – a tervek szerint – olyan időpontban zajlik majd, amikor civil lakosság már nem tartózkodik a kórház területén. Az ISzME-t csak akkor hagyhatják el az elítéltek, ha olyan műtétre vagy vizsgálatokra van szükségük, amit fizikailag nem tudnak máshol megcsinálni. Ebben az esetben egy számukra kijelölt idősávban végzik el a beavatkozásokat és kivizsgálásokat.

A pillanatnyilag oltópontként funkcionáló létesítményt a Tardy út felől tudják megközelíteni a védőoltásra érkezők.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap