Gobelin munkák díszítik a Mozi Galéria falait

Városunkban már régóta hagyomány, hogy az év végéhez közeledve gobelin munkákból nyílik kiállítás a Makk Kálmán Mozi galériájában. Így történt ez most is, a falakat Lakó Jenőné és Györgyfi Gyuláné színes, számos témát felsorakoztató alkotásai díszítik.

A tárlatot Rácz Anikó nyitotta meg, aki gondolatait azzal kezdte, a gobelinhímzés egy szövéstechnikát utánzó technika. – Nevét az 1662-ben Jean és Philibert Gobelin kelmefestők telkén álló francia királyi kárpitszövő műhelyről kapta. A gobelinével azonos szövési technikákat már az ókorban is ismerték, a készítés gyakorlata hosszú múltra tekint vissza. A gobelinhímzés a XIX. században alakult ki Franciaországban. Alapöltése a keresztöltés balról jobbra dőlő fele, sűrűn egymás mellé, az alapanyagot befedve kell ölteni – mondta. A Bodorka NépmesePont vezetője arról is beszélt, ennek a hímzéstechnikának nincs önálló motívumkincse, formavilága, így bármilyen témában készülhetnek alkotások gobelinezéssel. A hímzőfonal lehet pamut, selyem, esetleg gyapjú. – A gobelinminta minőségi kivitelezéséhez – az egyirányú dőlés mellett – fontos az azonos minőségű cérna használata, valamint az egyforma szálfeszítés – tette hozzá. Elhangzott az is, a gobelinhímzéssel készült mintákkal főleg falvédőket, asztalterítőket, ágyterítőket, faliképeket díszítenek, míg selyemhímzéses gobelinnel ékszereket, ékszerdobozokat, finom blúzokhoz és ruhákhoz öveket, gallérokat, kézelőket, gombokat is készítenek.

Lakó Jenőné tizenöt évvel ezelőtt kezdett el gobelinezni, főleg tájképeket készít, de szereti a virágos, rózsás illusztrációkat is. Interneten ismerkedett meg ezzel a technikával, esténként, munka után szokott ezzel foglalkozni. Elmondása szerint a gobelinezés teljesen kikapcsolja és megnyugtatja.

Györgyfi Gyuláné öt éve nyugdíjas, azóta gobelinezik, főleg a téli időszakban. – Ajándékba kaptam egy képet, ami nagyon megtetszett, akkor döntöttem el, hogy elsajátítom ezt a technikát. Tájképekkel kezdtem, majd állatos és emberábrázolásos munkáim is születtek, de bármilyen témát szívesen kivarrok, ami megtetszik – tudtuk meg. Györgyfi Gyulánét magával ragadja a színárnyalatok festői megjelenése egy-egy képvarrás során. Ahogy ő fogalmaz, nagyon szeret gobelinezni, mert nyugalommal tölti el és kikapcsolja.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet okán a kiállítás személyesen nem látogatható, viszont a tárlat anyagáról készített összeállítás a Berettyó Televízió YouTube csatornáján „Gobelin munkák díszítik a Mozi Galéria falait” címen megtekinthető.

 

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap