A koronavírus elleni eddigi védekezés tapasztalatai

Segélyalapot hozott létre Berettyóújfalu Város Önkormányzata a veszélyhelyzet miatt felmerülő lakossági és közösségi problémák enyhítésére. Elsőként a 2020-as éves polgármesteri és alpolgármesteri költségtérítések teljes összegét utalják a számlára, később pedig a korábbi rendelkezés által elkülönített költségvetési tételeket is. Muraközi István polgármestert a koronavírus terjedési sebességének lassítása érdekében hozott rendelkezésekről kérdeztük.

Miért látták szükségesnek a segélyalap létrehozását?

- A város költségvetésének átdolgozásakor szembesültünk vele, hogy - a törvényben foglaltak miatt - a polgármesteri és alpolgármesteri költségtérítésről nem lehet lemondani. Ezért arra gondoltunk, hogy az önkormányzat részére nyitunk egy alszámlát, ami segélyalapként fog működni. Erre a számlára jómagam és alpolgármester úr át tudjuk utalni minden hónapban a költségtérítésünket a veszélyhelyzet ideje alatt. A következő hónapok kiszámíthatatlan gazdasági és társadalmi következményekkel járhatnak, látva a lakosság szolidaritását jó ötletnek tűnt egy olyan számlának a létrehozása, ahová magánszemélyek, vállalkozások, cégek, közösségek is utalhatnak, amennyiben tudnak anyagiakat mozgósítani a bajba kerülők megsegítésére. A segélyalap felhasználásáról később a képviselőtestület fog dönteni, akár a védekezésben nyújt majd segítséget, akár olyan cégek, magánszemélyek megsegítésében, akik kívül esnek a jelenlegi segélyezési rendszeren.

A város költségvetését érintő rendelkezéseket is vezettek be. Melyek ezek?

- Egyelőre semmilyen összeg visszavonására nem került sor, kivéve a képviselők térítési díjának ötven százalékát, illetve a polgármester, alpolgármester költségtérítését. Minden más összeg kifizetésének a felfüggesztéséről voltam kénytelen dönteni. Mint ahogy egy háztartásnál is a meglévő bevételeinket tudjuk később elkölteni. A februárban elfogadott költségvetésünkben a bevételek egyensúlyban voltak a tervezett kiadásainkkal. Az első döntések között szerepelt, hogy le kell mondanunk a gépjárműadóból befolyt összegről a koronavírus-járvány megfékezése miatt. Ez az önkormányzatunkat mintegy ötven millió forinttal rövidíti meg. Azt gondolom, hogy egy ilyen helyzetben ennyivel nekünk segíteni kell az országos védekezést. Már látható, hogy az ingatlan eladásokra ebben az évben nem érkezett ajánlat, ami egy százmilliós kiesést jelent a költségvetésben. Számolnunk kell azzal is, hogy az év második felében az iparűzési adókból származó összeg is jelentősen csökkenni fog, ha ezeket összerázzuk, akkor a kétszázmilliót is meghaladja a bevételkiesés. Fontosnak tartjuk, hogy valamennyi önkormányzati dolgozónak a munkaviszonya, munkabére megmaradjon. Azon honfitársainkra is gondolnunk kell, akik valamilyen okból kifolyólag szociális segítségre szorulnak, tehát a szociális kiadásokat is biztonságba kell helyeznünk. Éppen ezért volt szükséges lépés, hogy azokat a kiadásokat, amelyeknek még nem látható a bevételi oldala felfüggesszük. A jelenlegi intézkedésekkel semmilyen formában nem nyúltam hozzá, rendeleti úton sem a város elfogadott költségvetéséhez. Magyarán biztonságba helyeztük, és amikor ülésezni tud a testület, akkor tárjuk eléjük a számokat.

A piaci korlátozásokról már mi is beszámoltunk, de most ismét megjelent egy újabb rendelet, ami a 65 év felettieket is érinti.

- A piacon árusítók, vásárlók, illetve ott üzlettel rendelkezők tapasztalatait összegezve úgy láttuk, hogy a 9 és 12 óra közötti időszak túl hosszúnak bizonyult a 65 év felettiek vásárlására, hiszen ők rövidebb idő alatt végeznek a beszerzéssel, a fennmaradó idő pedig komoly bevétel kiesést jelent az eladók számára. Ezért úgy módosítottuk, hogy a piac nyitásától 10 óráig és 12 órától zárásig vásárolhatnak a 65 év alattiak, 10 órától 12 óráig pedig csak 65 év felettiek tartózkodhatnak az árusokon kívül a piac területén. A piac üzemeltetőjével és szakemberekkel egyeztetve arra jutottunk, hogy engedélyezzük a ruhaneműk, lábbelik, vegyi áruk, műszaki cikkek árusítását, természetesen betartva a szigorú járványügyi szabályokat. A szájmaszk viselését az árusok részére kötelezővé tettük, a vásárlók részére pedig ajánljuk.

Hogyan sikerül betartani Berettyóújfaluban a korlátozásokat?

- A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet megadja a polgármestereknek azt a lehetőséget, hogy hétvégente, az országos szabályoknál szigorúbb szabályok életbeléptetésével védjék a településükön élők egyészségét és csökkentsék a vírus terjedésének sebességét. Egyeztettünk a járási hivatal vezetőivel, a rendőrség, a polgárőrség és a piac üzemeltetőjének képviselőivel, és ők is megerősítették, hogy nincs szükség további szigorításra. Egyelőre úgy tűnik elegendőek az érvényben levő korlátozások, továbbra sincs tudomásunk arról, hogy bárki megfertőződött volna településünkön, de ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon, fontos, hogy a meglévő szabályokat mindenki betartsa. Mint ismert, minden 65 év feletti lakos kapott szájmaszkot, minden önkormányzati ellátórendszerben lévő ellátott, önkormányzati dolgozó kapott mosható textíliából készült maszkot. Húsvét után pedig a 65 év alattiak is igényelhettek ingyenesen szájmaszkot, ők szintén megkapták. Részükre a polgárőrség vitte ki az igényelt maszkokat. Május 4-étől az eddigiekhez képest jelentősen meg fog változni az élet – egyelőre legalábbis – vidéken.  Berettyóújfaluban az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelységei nyitva lehetnek, látogathatók lesznek a szabadtéri strandok. A másfél méteres távolság betartása és az arc eltakarása, vagy a szájmaszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedési eszközönön kötelező lesz. Továbbra is biztosítjuk óvodáinkban, bölcsődénkben - 07:00-17:00-ig, kérésre pedig 06:00-18:00-ig - az ügyeleti ellátást, azon szülők gyermekei részére,  akik más módon nem tudják megoldani gyermekük napközbeni felügyeletét. A Herpály-TEAM Kft ügyvezetőjének tájékoztatása szerint készülnek a Bihar Termálliget strand részének nyitására. Jelenleg az ÁNTSZ engedélyére és  állásfoglalására várnak, illetve a nyitás előkészítésével vannak elfoglalva. Terveik szerint május 15-én nyit a strand.

A koronavírus-járvány idején szünetel a személyes ügyfélfogás – így a polgármesteri, alpolgármesteri fogadóóra is - a Városházán. Ebben a helyzetben hogyan tudják felvenni Önökkel a kapcsolatot?

Akinek problémája van, vagy személyes ügyben kérne segítséget, annak most is állunk a rendelkezésére. Már tartottunk online-fogadóórát is, ahol igen sokan írásban fordultak hozzánk kéréssel, kérdéssel. Erre azóta is van lehetőség a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen illetve a Muraközi István hivatalos Facebook oldalamon. Arra is lehetőség van, hogy személyesen beszéljünk, ugyanis telefonos fogadóórát is tartottunk. Aki élni kívánt ezzel a lehetőséggel, hívhatta a Polgármesteri Kabinetirodát a 06-54 505-411-es számon, megadva nevét, telefonszámát és azt, hogy milyen ügyben kér segítséget. Április 27-én hétfőn a jelentkezés sorrendjében már visszahívtuk azokat, akik megadták a telefonszámukat. Sikerült mindenkivel beszélnünk. Úgy érezzük ez a lehetőség diszkrétebb, személyesebb, mint az online, ezért ezt többször meg fogjuk ismételni addig, míg az élet vissza nem tér a régi kerékvágásba.

Az országos tisztifőorvos elrendelte az idősotthonok ellenőrzését, illetve az épületek teljes fertőtlenítését is.

- Itt is elvégezték a vizsgálatot, ami azt támasztotta alá, hogy valamennyi a járvánnyal kapcsolatos előírást példás módon betartottak a Fényes-házban, ahol ötven bentlakásos nyugdíjas gondozása folyik. Kiemelném, hogy nem csupán az ellenőrzés miatt tartják be a szabályokat, hanem már a legelső intézkedések meghozatala óta minden héten személyesen egyeztetünk többek között a BERÉPO Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával. Szinte elsőként vezettük be – még az országos rendelkezések előtt - a látogatási tilalmat, a teljes kijárási tilalmat. Úgy gondolom, hogy eddig jól vizsgáztunk, és a vizsgálat is ezt támasztja alá. Továbbá a Gróf Tisza István Kórház munkatársai - vállalkozások és magánszemélyek adományaiból vásárolt tesztekkel - elvégezték az Idősek Otthona lakóinak és dolgozóinak szűrését. Minden teszt negatív lett, hála a BERÉPO dolgozóinak áldozatos munkájáért. A Magyar Honvédség április 30-án elvégezte az épület fertőtlenítését. Ezen idő alatt átmenetileg gondoskodni kellett a bentlakók elhelyezéséről. A fekvőbetegek szállítását a mentőszolgálat végezte, őket a Bodorka Népmesepont épületében helyeztük el, mig a többiek a szentmártoni Idősek Klubjában tartózkodtak ezen idő alatt. Az idősek szállításában Váradi Sándor vállalkozó volt segítségünkre. Mindenkinek meg kell köszönjük az egész napos megfeszített munkáját, az időseknek pedig a türelmét, hogy gond nélkül végre tudtuk hajtani ezt a - nem kis szervezést igénylő - „hadgyakorlatot.” A fertőtlenítés befejeztével, délután mindenki visszakerült a megszokott otthonába.

 

Képünkön: Városi egyeztetés a polgármesteri kabinetirodában

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap