Otthonainkban emlékeztünk hőseinkre március 15-én

A koronavírus következtében kialakult országos veszélyhelyzetben bevezetett intézkedések miatt Berettyóújfaluban is elmaradt a március 15-ei városi ünnepi megemlékezés. A város vezetése a népligeti életfánál egyéni koszorúzással emlékezett 1848 forradalmára és szabadságharcára.

Muraközi István polgármester ünnepi beszédét a Berettyó Televízió március 15-én 11 órától tűzte műsorra, melyet a televízió digitális felületein és közösségi oldalán is láthattak a nézők. A Népligetben sokan tisztelegtek egyénileg is a szabadságunkért küzdő hazafiak emléke előtt.

Muraközi István beszédében elmondta, 2020 tavaszára rendkívüli helyzet állt elő Magyarországon, akárcsak világszerte. Ez pedig nem hagyható figyelmen kívül sem a hétköznapokon, sem az ünnepi alkalmakon. Március 15-e a felkelések, nemzeti ébredések, az összefogás és az önrendelkezés felszabadulásának napja volt 1848-ban. Abban az évben, amikor ez a hullám egész Európát végigjárta. A nemzeti ébredésből nemzeti fejlődés, évtizedek munkája révén polgári demokrácia lett. Ezt pedig csak az I. világháború világméretű vérzivatara, majd az azt követő igazságtalan békedöntések törte meg. Ez pedig meghatározta egész XX. századunkat, sőt jelen napjainkat is – mondta a városvezető.

Minden időben felbukkantak olyan tényezők, melyeket sem politika, sem semmilyen ideológia nem tudott felülírni. A természet alkotta törvényeken az ember nem, vagy csak komoly kiállással és szoros összefogással tud felülemelkedni. Legyen az árvíz, pusztító tűzvész, vagy éppen egy ismeretlen kórokozó által generált járvány – fogalmazott Muraközi István.  Úgy folytatta, ezek megakadályozhatják azt, hogy adott időpontban, adott helyen összegyűljünk, megváltoztatják napi szokásainkat, de nem változtathatnak azon, hogy együvé tartozva, egymással összefogva visszaállíthassuk életünk rendjét.

A megszokott, közös ünneplés elmaradt, de nem maradhat el azonban az, hogy fejet hajtsunk hőseink emléke előtt. Sosem aktuálisabb a Wass Albert által magyarra fordított amerikai mottó: „Együtt erő vagyunk, szanaszét gyöngeség!”– zárta gondolatait Muraközi István.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap