Átadták a zöld város projekt helyszíneit

Ünnepélyes keretek között január 31-én adták át azt a tíz helyszínt, amelyek a „Berettyóújfalu, az egészséges zöld város” címet viselő projekt keretében 700 millió forintból újultak meg. A 2014-2020-as ciklusban ez volt a település legnagyobb összegű pályázata.

Berettyóújfalu életében ez volt a harmadik városrehabilitációs fejlesztés. A pályázat átfogó célja a közösségi élet fejlesztése volt a helyi értékek megerősítésével. A programban minimum 40%-nyi zöldfelület pótlást és felújítást kellett megvalósítani.

Az ünnepi alkalmon Dr. Vitányi István úgy fogalmazott, jelentős állomás ez Berettyóújfalu életében. – Mi nemcsak szóban beszélünk arról, hogy klímavészhelyzet van, hanem teszünk is ellene, hisz sok zöldfelület újult meg a városban – mondta. Az országgyűlési képviselő szerint ez a projekt hozzájárul a település népességmegtartó erejének növeléséhez.

Pajna Zoltán úgy véli, két célt szolgál az egészséges zöld város pályázat. – Az egyik, hogy a településen élők azt érezzék, a közvetlen környezetükben is megtörténnek az életminőség javító beruházások. A másik, hogyan lehet azt elérni, hogy az emberek ne hagyják el a vidéket. Fontos, legyenek olyan fejlesztések, melyek azt mutatják, jó vidéken élni. Talán a jövő üzenetének ez a projekt az egyik legfontosabb eleme, miszerint akik ebben a közegben élnek, dolgoznak, úgy kelhetnek fel és fekhetnek le, hogy azt rendezett környezetben teszik – nyilatkozta a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

Muraközi István a legkomplexebb projektnek nevezte a zöld város pályázatot, hisz – ennek keretében – tíz helyszínen valósult meg beruházás a településen. A polgármester elmondta, figyelemmel kellett lenniük a parkokat használók életkori sajátosságaira. Arról is szólt, fontosnak tartották, hogy ne csak a projekt keretein belül gondolkodjanak, hanem még többet tudjanak hozzátenni, így – néhány helyszínre – önkormányzati forrásból is vásároltak elemeket. – Valamennyi felújítás azt a célt szolgálja, hogy egy többfunkciós közeget, olyan közösségi tereket hozzunk létre, amely az itt élők életminőségét javítja. Ezen túl azt is biztosítani tudják, hogy Berettyóújfalu az elkövetkezendő évtizedekben egy lélekszámában gyarapodó város legyen. Ehhez hozzájárul még a gyorsforgalmi úthálózat előrehaladása, valamint az iparterületek fejlesztése is, így a település egy fejlődési pályára tud állni – zárta gondolatait Muraközi István.

Az eredménykommunikációs könyvet Demény Zsolt pályázati referens mutatta be, aki ismertette a projekt keretében megvalósuló beruházásokat is. Fejlesztés a Népligetben, a Bajcsy-Zsilinszky-lakótelep parkjában, a József Attila-lakótelep játszótéri és díszkutas parkjában, a Bessenyei-lakótelep parkjaiban, a Vörösmarty téren, valamint a Szerelemparkban történt. Felújították a sportcsarnok környékén a Lehel és Madách utcákat, ezek mellett a Kabos Endre Városi Sportcsarnok épületét újították meg.

A zöld város „soft” elemeiről Lisztes Éva beszélt. A Berettyó Kulturális Központ igazgatóhelyettese elmondta, a pályázat részeként a közlekedésbiztonság és a közbiztonság javítását segítő, egészségtudatosságra ösztönző rendezvényeket, sportnapokat, versenyeket szerveztek.

 

A programot a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde apróságainak műsora színesítette.

 

A szalagot Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István polgármester, Bónácz János alpolgármester és Kiss Tamás, a városrész önkormányzati képviselője vágta át.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap