Miniszteri elismerés Berettyóújfalunak

Szolgáltató Önkormányzat Díjjal ismerte el Pintér Sándor belügyminiszter nyolc önkormányzat munkáját.

A most először odaítélt díjakat Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Michl József tatai polgármester, a kitüntetés szakmai kuratóriumának elnöke adta át Budapesten.A június 19-i ünnepi alkalmon Pogácsás Tibor azt mondta, az önkormányzatok felelnek azért, hogy fejlődjenek a települések, gyarapodjon az ország. Az önkormányzati rendszer a magyar demokrácia megbecsült része, "legsikeresebb terméke"; az emberek a politikában leginkább az önkormányzatokkal, a polgármesterekkel elégedettek.

Az államtitkár elmondta: nem csupán a pénz, a költségvetés határozza meg, hogy milyen közösség alakul ki egy településen. Bár az önkormányzatoknak együtt kell működniük egymással, van egyfajta egészséges rivalizálás is köztük. Ahhoz ugyanis, hogy a választók elismerjék a munkájukat, ki kell emelkedniük az átlagból.

A kuratórium jó tapasztalatokat gyűjtött a pályázat során – mondta Michl József. Úgy folytatta, alapcél szolgálni és összefogni a településeken élőket, a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat akarták díjazni, azokat, akik "a puszta létnél" többet tettek le az asztalra. Húsz pályázat érkezett, amely nyolcvanöt jó gyakorlatot mutatott be, a légnépszerűbb a településidentitás és a biztonság témaköre volt.

Az ünnepélyes átadón elhangzott, az elismert önkormányzatok példát mutatnak tudatos, stratégiai szinten végiggondolt és megvalósított cselekvéseikkel.

A húsz pályázó közül Berettyóújfalu, a budapesti II. kerület, Egyek, Kaposvár, Majs, Szolnok, Taktaharkány és Véménd önkormányzata kapott díjat. Az önkormányzat szolgáltató kultúrájának fejlesztése terén végzett kiemelkedő munkája elismeréséül megítélt díjat Berettyóújfalu nevében Bónácz János alpolgármester vette át.

Az elismert nyolc önkormányzat röviden be is mutatta ötleteit az érdeklődőknek. A berettyóújfalui gyakorlatokat Ulicsné Erdős Erzsébet, a Közintézmények Szolgáltató Irodájának vezetője ismertette. Ezek között többségben voltak az önként vállalt feladatok, illetve szerepeltek kötelezőek is újragondolva. Ilyen a berettyóújfalui Civil Udvar működtetése, generációk jólétének segítése önkormányzati támogatások nyújtásával, jó gyakorlatok a közétkeztetés színvonalának emeléséhez, illetve az egészséges életmód biztosítása az esélyegyenlőség keretén belül az ételintoleranciával küzdők bevonásával. Előbbiek között többségükben voltak az önként vállalt feladatok, illetve szerepeltek kötelező feladatok újragondolva.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap