Átadták a forgalomnak az M35-ös autópályát

Elkészült, és december 20-ától már az autósok is használhatják az M35-ös autópálya 481-es számú főút – Berettyóújfalu közötti szakaszát. Az M3 és M35-ös sztrádák megépülésével gyorsforgalmi úton 130 km/h sebességgel lehet eljutni Nagyvárad felől Budapest, és a távolabbi nyugati, forgalmi célpontok felé.

 A december 20-ai átadási ünnepségen, ahol az M4-es autópálya Berettyóújfalu – Nagykereki közötti szakasz I. ütemét is átadták, Palkovics László beszédében a közlekedési rendszer fejlesztését érintően két fontos stratégiai elemet említett. – A korszerűsítés keretében azt a célt tűztük ki, hogy az ország bármelyik pontjáról harminc percen belül elérhető legyen egy négy sávos útszakasz. Ennek egyik részeként azt szeretnénk, ha a megyei jogú városokat be tudnánk kötni az ország vérkeringésébe. A fejlesztés másik elemeként pedig meg akarjuk építeni minden autópálya szakasznak a határig történő kapcsolatát – mondta el az innovációs és technológiai miniszter. – 2020-ban az M4-es sztráda Nagykerekiig megépülő második ütemével – a magyarországi oldalon – létrejön a Debrecen-Nagyvárad gyorsforgalmi összeköttetés – tette hozzá.

Történelmi nap ez a mai – kezdte gondolatait Dr. Vitányi István. Az országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében beszélt az autópálya által nyújtott lehetőségekről is. – Reményeink szerint a gazdasági élet megélénkül, a helyi üzlettulajdonosok munkához jutnak, vállalkozók jönnek a térségbe. Úgy gondolom, Debrecen elérhetősége jelentős mértékben javult, ami azt is jelentheti majd, hogy az ide települő multicégek dolgozói, vagy beszállítói a bihari térségből fognak kikerülni. Bízunk benne, hogy a termelés jelentős mértékű növekedése mellett a turizmus is fellendülőben lesz a térségben. Továbbra is megállnak és megnézik azokat az épületeket, fejlesztéseket, melyeket az utóbbi időben végeztünk annak érdekében, hogy ne csak egy, hanem több napot töltsenek el Berettyóújfaluban és Biharban – mondta Dr. Vitányi István.

Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora a sztráda előnyei mellett az újabb autópálya szakasz átadásának eredményéről és üzenetéről is szólt. – Egy új út és sztráda gazdasági fejlődést, kevesebb balesetet, biztonságosabb közlekedést, alacsonyabb légszennyezést jelent. Lényeges az is, hogy az erdélyi magyarok közelebb kerültek az anyaországhoz, Magyarország Romániához és hiszem, együtt gondoljuk azt, hogy új utakkal is kell keresnünk a közös utakat – mondta a szenátor.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Nagy Róbert a beruházás műszaki paramétereit ismertette. – 23 km autópályát adtunk át a forgalomnak. Az M35-ös sztráda II. ütemét érintően 1 új, különszintű csomópont, 8 alul-, 1 felüljáró, 2 vadátjáró, Mikepércsnél egy egyszerű, Derecskénél egy komplex pihenőhely épült. Az M4-es autópálya eddig elkészült szakaszán 3 új hidat, 1 mérnökségi telepet, 1 sztráda rendőrséget, illetve 1 különszintű csomópontot hoztunk létre. A beruházás 62 milliárd forintba került, amely Európai Uniós támogatásból és a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg – fejtette ki Nagy Róbert.

Muraközi István szerint biztonságosabb közlekedést és a fejlődés lehetőségét hordozza magában ez az autópálya szakasz. - Évtizedeken keresztül hallottuk, hogy azért nem választanak minket kisebb vagy nagyobb ipari üzemek, mert nagyon nehéz ide eljutni, és ez valóban igaz is volt. Mostantól egy olyan összeköttetés van városunk és a megyeszékhely között, amely segíti az ide települő vállalkozásokat, az itt élő embereket a munkavállalásban, hogy ne kelljen Debrecenbe beköltözniük. Így az itt élés lehetőségét is javítani tudjuk. A turisztikát illetően a polgármester hozzátette: a fejlesztéseknek (pl.: Bihar Termálliget, Zsinagóga) köszönhetően igyekeznek egy olyan csomagot ajánlani az ide érkezőknek, amiért érdemes lesz letérni az autópályáról, és időt eltölteni Berettyóújfaluban, illetve környékén.

A kivitelezési munkák részeként az M4-es sztráda és a 47-es számú főút csomópontjában elkészült a berettyóújfalui autópálya mérnökség, illetve rendőrség új épületegyüttese is. Az új, kombinált komplexum az M35-M4-es autópálya-szakaszok mellett a berettyóújfalui mérnökség működési területén lévő országos közúthálózat üzemeltetési feladatait is ellátja.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap