Mesékről felnőtteknek- előadás a Bodorkában

A Bodorka NépmesePont december 12-én felnőtteket várt dr. Lovas Kiss Antal kulturális antropológus, etnográfus előadására. Az egyetemi docens „A népmesék rejtett élete, avagy igaz történet a népmesékről” című értekezésében engedett bepillantást a népmesék valódi hátterébe.

Az etnográfus szólt a népmese jelentéséről, műfaji sajátosságairól és arról is, miért lett a mese gyermekműfaj.  Az egyetemi doncens a Bodorka NépmesePont egyik vezetőjét, Kolozsvári- Donkó Rebekát jól ismeri, hiszen tanítványa is volt. Elmondása szerint nagy öröm az, amikor egy tanító látja, hogy szökken szárba az a tudás, melyet egykor átadott diákjának. Az előadás kifejezetten felnőtteknek szólt, hiszen ahogy Lovas Kiss Antal fogalmazott, az idősebb korosztálynak is szüksége van arra, hogy más nézőpontból ismerkedjenek meg a gyermekeiknek felolvasott népmesékkel. Előadásában olyan szemszögből mutatta be a népmeséket, melyekről kevesebb szó esik, az esten tudományos és gyakorlati szempontból is vizsgálta a műfajt.

A népmesepont június 22-i megnyitása óta számos programmal, köztük élőszavas mesemondással, családi délelőttökkel várja a fiatalokat. A visszajelzések alapján elmondható, hogy a gyakorlatias népmese foglalkozásokra a diákok igényt tartanak, és szívesen visszatérnek a Bodorkába. 2019-ben a mesepont vezetői folytatják a megkezdett munkát, szakmai napok és műhelyek sora várja tavasszal a legfiatalabbakat.

KHSz.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap