II. Berettyó Gyermek Szóló Néptáncverseny

Turzó Boglárka széki népdalcsokra nyitotta a Bajnóca Néptánc Egyesület által szervezett, második alkalommal megrendezett Berettyó Gyermek Szóló Néptáncversenyt.

Az idei megmérettetésre Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Csongrád megyékből, valamint két határon túli városból, Nagyváradról és Krasznáról közel 150 táncoslábú gyermek érkezett a Nadányi Zoltán Művelődési Házba. A november 18-ai eseményen Muraközi István köszöntőjében kiemelte, a néptánc hagyományoknak, illetve oktatásnak – több évtizedes múltja miatt – van helye, jelene és jövője Berettyóújfaluban.

Ebben az évben közel 80 produkciót láthattak a nézők a színpadon. Turzó Renátától megtudtuk, a gyerekek négy korcsoportban mérték össze tudásukat. – A tavalyi évben azért indult el a verseny, hogy összefogja a kistérséget, és lássuk azt, hogyan tud ez a terület fejlődni, hova jutnak a gyerekek évről évre. Viszont úgy kinőtte magát az esemény, hogy idén Hódmezővásárhelytől Ibrányig jöttek versenyzők, sőt, még határon túlról is érkeztek hozzánk. Minden gyermek egy szabadon válaszható táncot hozott magával – tette hozzá a Bajnóca Néptánc Egyesület elnöke. Turzó Renáta – az egyesület kapcsán – elmondta: a Tóth Ferenc Koreográfiai Versenyen az ifjúsági csapat arany minősítést, a Vass Lajos Népzenei Versenyen a Bajnóca Népdalkör Vass Lajos nívódíjat kapott.

A néptáncverseny zsűrijében Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella néptáncpedagógusok, valamint Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője kapott helyet. A produkciók értékelésénél a táncanyagot és az előadásmódot vették elsősorban figyelembe a zsűri tagjai.

Minden versenyző bronz, ezüst vagy arany minősítéssel gazdagodott, valamint a kimagasló teljesítményt nyújtó gyerekeknek kiemelt arany minősítést ítélt oda a zsűri. A fellépőket a debreceni Szeredás Népzenei Együttes kísérte. A verseny után táncház várta a gyerekeket, a napot kötetlen szakmai beszélgetés zárta.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap