Mintakórteremmel a magas szintű szakmai oktatásért

Elkészült és fel is avatták a Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnáziumának mintakórtermét, melyben a szakképzéshez szükséges eszközpark is rendelkezésre áll.

A nyitó ünnepségen Mihucz Sándorné tagintézmény-vezető úgy fogalmazott: egészségügyi szakképzésünk fejlesztése egy újabb mérföldkőhöz érkezett, felavathatjuk új mintakórtermünket. - Iskolánkban mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a gyakorlatorientált képzésre. Az iskola egészségügyi szakgimnáziumában tanuló diákok szakmai gyakorlatukat évtizedek óta a Gróf Tisza István Kórházban töltik, a mentőápolók gyakorlati képzése pedig több éve az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetével együttműködve történik. A nappali és a felnőttoktatásban a növekvő tanulólétszámot és eszközállományt már nem tudta megfelelően kiszolgálni a két meglévő demonstrációs terem, ezért bővítésre volt szükség. Így került kialakításra az egészségügyi folyosó, ami három egészségügyi szaktantermet és a most átadott mintakórtermet foglalja magába. Az iskola hosszú távú stratégiájában fontos helyet tölt be az egészségügyi szakképzés, amit egyrészt indokol a kórház és a mentőszolgálat felől érkező folyamatos igény a szakember utánpótlás biztosítására, másrészt ez a stratégia illeszkedik a város hosszú távú fejlesztési koncepciójához is, amely a „Berettyóújfalu – az egészséges város” nevet viseli, és gerincét a turisztikai és szabadidős szempontok mellett a gyógyászati fejlesztés jelenti.

A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum, mint fenntartó maximális elvi és anyagi támogatást nyújt ehhez a munkához. Idén 8 millió forintot költött az intézmény különböző egészségügyi eszközökre, makettekre, szimulátorokra, amelyek remek lehetőséget biztosítanak a szemléltetésre, tapasztalásra, gyakorlásra. A tagintézmény-vezető kiemelte: a tavaly megfogalmazódó gondolat, miszerint egy mintakórtermet is létesítsen az iskola, azzal a céllal valósult meg, hogy a tanulók az alapvető szakmai fogásokat biztonságos, kockázatmentes körülmények között sajátíthassák el. Úgy kezdjék meg külső szakmai gyakorlatukat, hogy megfelelő és magabiztos alapokkal rendelkeznek. Ehhez pedig most már minden lehetőség adott. 

Az intézmény folyamatos kapcsolatot tart a Gróf Tisza István Kórházzal, a környező szociális intézményekkel és az Országos Mentőszolgálattal, hogy elindulhassanak közvetlenül a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakképzések, illetve a már alkalmazásban állók továbbképzését kívánják ezzel segíteni. Az átadón elhangzott: a felmerülő igények kielégítésére a közeljövőben a meglévő szakmák mellett mentésirányító és betegkísérő szakmát is indít az intézmény felnőtteknek, ehhez a tárgyi és személyi feltételek már adottak. Az intézmény sport ágazatban a 2016/2017-es tanévben indított először osztályt, ugyanis a célok között szerepel a városban és a környező településeken működő sportegyesületekkel való együttműködés mélyítése is. A bővülő gyógyturizmus keltette munkaerőpiaci igények alapozhatják meg a regeneráló balneoterápiás masszőr, majd sportedző végzettséget adó szakgimnáziumi képzésben a létszám bővítését. Az avató ünnepségen Tóthné Farkas Piroska az intézmény egészségügyi tagozatának munkaközösség vezetője szakmai előadásában szólt az új kórteremről és annak eszközparkjáról. Halászné Szilágyi Gyöngyi ápolási igazgató köszöntőjében beszélt a kórház és az Arany János Gimnázium szoros együttműködéséről, majd ünnepélyes szalagátvágás után vették birtokba az új mintakórtermet. A nap további részében szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők.

 

KHSz.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap