45 éve gyarapítják Berettyóújfalu értékeit-gálaműsorral ünnepelt a Bihar Néptáncegyüttes

Nagyszabású gálaműsorral, zsúfolásig megtelt nézőtérrel és az őket megillető vastapssal ünnepelték a Bihar Néptáncegyüttes 45 éves fennállását november 23-án a művelődési ház színháztermében.

Az elhivatottságáról és összetartásukról híres együttes ünnepét a jubileumi esten a két táncelőadásra újra összeállt „Öreg Biharosok” fellépése, a Berettyóújfaluban működő és a vendég együttesek előadása, a népzene rangos zenekarának muzsikája és az alapító köszöntése tette teljessé. A jubileumi alkalmon Muraközi István polgármester is köszöntötte a táncegyütteseket. A polgármester felelevenítette az akkori 3-as iskola művészetoktatásának tevékenységeit, mely - mint fogalmazott - egy sikerkorszak kezdete volt a hetvenes években. A polgármester beszélt a jubileumi gálaestet megelőző gyermek szóló néptáncversenyről is, ahol már az utánpótlás és a fiatal generáció örökíti tovább nemzetünk táncait.

Nyolc berettyóújfalui táncegyüttes ropta a táncot

A gálán számos tájegység, köztük Kassa-környéki, nagyiváni, dobronyi, szatmári, magyarpalatkai, kékcsei, tyukodi és berettyóújfalui táncokat vittek színpadra a fellépők: a Bajnóca-Bihar, a Rengő, a Peszterce, a Baraboly, Jakab Barbara és Dancza István, Turzó Renáta és Vámosi István, az „Öreg Biharosok”. Kísérőjük a Szeredás Népzenei Együttes volt. A közönség - az est vendégeinek - a földesi Szélrózsa Hagyományőrző Egyesületnek is tapsolhatott. A népzene, néptánc és népdal, mellyel a berettyóújfalui egyesületek tagjai adják tovább a Kárpát-medence tánckultúráját, őrzik a hazai néptánckincset immár 45 éve töretlenül, jelentős értéket jelentenek városunkban - mondta a gálaesten Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház igazgatója, aki maga is „Öreg Biharos”. A nézőtéren köszöntötték Bak Istvánné Ildi nénit az együttes mozgatórugóját és alapítóját, a táncosokat évtizedekig zongorán kísérő  Sándor Zeréndné Marika nénit és Bak Juditot, aki éveken át vezette a Bihar néptáncegyüttes gyermek, majd felnőtt csoportját.

Negyvenöt év, szakmai sikerek, bővülő létszám

1973 óta, szervezett formában, Bak Istvánné irányításával folyt a szakmai munka és a lelkesedés azóta is töretlen. Az alapító 18 évesen kezdte a táncoktatást Berettyóújfaluban, majd Pap Dezső, az egykori 3-as iskola igazgatójának invitálására 13 taggal indította el az együttest. A megalapítás egy szép karrier kezdete is volt: a Biharosok létszáma évről-évre bővült, volt olyan időszak, hogy 80-an is táncoltak egyszerre az együttesben. Ildi néni büszke arra, hogy a táncosok az általános iskolai tanulmányaik befejezése után is visszajártak és generációknak örökítették tovább a táncokat. Mint mondta: „a jelenleg működő nyolc tánccsoport mindegyikében táncolnak egykori Biharosok vagy gyermekeik, unokáik.” Számos külföldi szereplésen, az akkori Csehszolvákiában, Jugoszláviában és Németországban is öregbítették Berettyóújfalu hírnevét a Biharosok. Hat alkalommal vettek részt antológián és bejárták Magyarország, valamint Erdély nevezetes városait is. A biztos szakmai munka megtartásáért a Bihar 2017-ben egyesült a Bajnóca Néptánc Egyesülettel, a felnőttcsoport Bihar néven kiváló táncoktatókkal működik tovább.

Virágok, emléktárgyak, közös tánc, ének és sok köszönet fejezte ki a néptáncegyüttes és az alapító iránti tiszteletet és megbecsülést, melyet a gálaműsor végén a közönség elismerő vastapssal jutalmazott.

KHSz

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap