Gyárlátogatás és esti próba a döntés előtt

Még június végén döntöttek a képviselő-testület tagjai a közvilágítási lámpatestek korszerűsítése tárgyában kiírandó közbeszerzés megindításáról.

 Egy korábban készült tanulmányterv szerint – melyet egy átfogó felmérés előzött meg a település közvilágítási hálózatáról – energiatakarékosság szempontjából elavult a jelenlegi rendszer. A kiírás alapján ezeket LED technológiával üzemelő lámpatestekre kell cserélni. Az ajánlattételi felhívásban rögzítésre kerültek a pontos műszaki követelményeknek megfelelő adatok, és a finanszírozás feltételei is. E szerint az új technológiának köszönhetően a költségmegtakarítás lehetővé teszi a beruházás finanszírozását és önkormányzati önerő nélkül, bérleti díjként 12 éves futamidő alatt kerülne megfizetésre a beruházás összege a pályázó részére. A 2797 lámpatest cseréje mellett a közvilágítási hálózat is bővül, összesen 33 új lámpával.

Az ajánlattételi felhívásra egyedül a berettyóújfalui székhelyű Mezei-Vill Kft. nyújtott be ajánlatot. Abból a célból, hogy a képviselők megalapozott döntést tudjanak hozni az augusztus végi testületi ülésen, helyszíni gyárlátogatást tettek és egy már működő közvilágítási rendszert is megtekintettek.

Mezei József ügyvezető a cég kapcsán kiemelte, már több mint 35 településen végeztek saját fejlesztésű LED technológiára történő fejlesztést. Minden lámpatípus magyar fejlesztésű és gyártású elektronikus tápegységgel üzemel, amely a közvilágítási hálózatokon előforduló igénybevételekre specializálódott. Az igazgató elmondta, a lámpatesteket a saját tulajdonú berettyóújfalui gyárukban állítják elő, a termékek Magyarországon és az egész EU területén rendelkeznek azokkal a minőségi engedélyekkel, amelyek lehetővé teszik a közvilágításban, térvilágításban való alkalmazásukat.

Mezei József arról is szólt, a 2000-ben alapított vállalkozás komplex munkát végez a közvilágítás terén a fejlesztéstől, tervezéstől, az egyedi lámpatestek gyártásától, a kivitelezésen át a karbantartásig és finanszírozásig, melyért tejes felelősséget vállal. A cég által gyártott lámpák 4000 kelvin színhőmérsékletűek, a testekben lévő optikai lencse pedig a városunkban is meglévő 45 méteres oszloptávolsághoz igazítottan szórja a fényt.

Az este Balmazújvároson folytatódott, ahol a képviselők megtekinthették működés közben a különböző útkategóriához tartozó lámpákat. A város főútján lévő lámpáktól erősebbek kerülnének elhelyezésre Berettyóújfaluban, a 47-es főút teljes szakaszára. Ehhez hasonlót Földesen szerelt nemrégen a Mezei-Vill Kft.

A közvilágítási lámpatestek korszerűsítésével kapcsolatos közbeszerzés tárgyában a végleges döntést az augusztus végi képviselő-testületi ülésen hozták meg.

 

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap