Megújul a Civil Udvar

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül felújítás és fejlesztés vár a Berettyóújfalui Civil Udvarra bruttó 35 millió forint összértékben.

A Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott és ezzel kapcsolatos közzétett helyi pályázati felhívás ismertetése okán tartottak sajtótájékoztatót június 20-án a Polgármesteri Hivatal Kabinet-tárgyalójában.

Bónácz János alpolgármester a Berettyóújfalui Helyi Akciócsoportot mutatta be, amelynek nagy szerepe van abban, hogy a Civil Udvar is megújulhat. A HACS által kiírt pályázatok célja, hogy a város hosszú távú közösségi és kulturális tartalmú fejlesztése tudatos módon valósuljon meg. – A Berettyóújfalui Helyi Akciócsoport 2016. május 25-én alakult meg az önkormányzat vezetésével, 12 fővel, a közszféra és civil szervezetek képviselőivel, valamint a vállalkozói szektorral. Ezt követően egy széleskörű, társadalmi egyeztetésre került sor, ahol egyfajta ötletbörze kezdődött el azzal kapcsolatban, hogy ezt a pályázati forrást milyen programokra, infrastrukturális fejlesztésekre fogjuk tudni felhasználni a jövőben, ha nyer a pályázatunk. Eljutottunk oda, hogy a kilenc felhívásból az első kulcsprojekt – amely a Civil Udvar felújítására irányul – pályázati kiírása elkészült. 35 millió forintos keretösszeget tudunk biztosítani ebből a forrásból a felújításra. 250 millió forint érkezik és áll rendelkezésre a HACS-nak, amely rendezvényekre, infrastrukturális fejlesztésekre fordítható. Ez egy olyan pályázati lehetőség a civilek számára a városban, amelyre Berettyóújfaluban még soha nem volt példa, hiszen ilyen mértékű források lehívására még nem volt lehetőségük a civil szervezeteknek – mondta el Bónácz János. A HACS konzorciumvezetője szerint egy olyan valódi, civil, közösségi színtér fog létrejönni a településen, amely – mind az itt élőknek, mint az ide látogatóknak – számos más kikapcsolódási lehetőséget fog nyújtani és sok színes, változatos programmal színesíteni fogják városunk életét.

Tikász Ferenc munkaszervezet-vezető a Civil Udvart érintő felhívás részleteit és az intézményre váró felújításokat ismertette. – A mai sajtótájékoztatóval egy időben felkerült a honlapra „A Berettyóújfalui Civil Udvar – közösségi tér felújítása, fejlesztése kulturális rendezvények megvalósítása érdekében” c. felhívás a hozzá kapcsolódó dokumentációval együtt. A pályázat augusztus 1-jét követően benyújtható. Erre a közleményre csak Berettyóújfalu Város Önkormányzata pályázhat, mint a Civil Udvar jelenlegi fenntartója. Ebbe a felhívásba a létesítmények fűtési rendszerének korszerűsítése, elektromos és villámvédelmi hálózatának felújítása, épületfödém hőszigetelésének kialakítása, az udvar külterületi részének térburkolat javítása, kialakítása, zöldfelület fejlesztése, közösségi bútorok, kinti világítás megoldása tartozik bele. Szeretnénk, ha 2018. december 31-ig a város tudná teljesíteni a felújítást – mondta el Tikász Ferenc.

A CLLD-s felhívásokra kizárólag berettyóújfalui székhelyű civil szervezetek pályázhatnak. A város és a HACS célja, hogy ez a projekt minél hamarabb megvalósuljon, mivel erre a pályázatra fog épülni az összes többi felhívás és nagy része a Civil Udvarban fog létrejönni.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap