Sajtótájékoztató a megyét érintő útfelújításokról

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indíthatja el 2018-ban.

A TOP-os mellett két másik pályázatban is valósulnak meg rekonstrukciók hazánkban. A Hajdú-Bihar megyében eddig elindult és a továbbiakban megvalósítandó projektekről május 18-án sajtótájékoztató keretében számoltak be.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságán megtartott tájékoztatón Tasi Sándor sikeres pályázatokról szólt a megyét illetően, amely ennek köszönhetően sok fejlesztéshez jut hozzá. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke szerint a helyi utak állapota – a járdák helyzete és az ivóvíz minősége mellett – egy fontos kérdés a lakosság körében.

Hajdú-Bihar megyében 76,4 km útszakasz újul meg a TOP-os és két hazai forrásból, amelyből az egyik 100 milliárd forintból valósul meg. Berettyóújfalu ez utóbbi pályázatban szerepel, a felújítás március 26-án kezdődött el, a kivitelezőnek 90 napja van az elkészítésre. A város útszakaszait két ütemben újítják fel. – Mindegyik útszakaszra előzetes műszaki javaslatot tettünk a döntést hozó minisztérium felé. A felújítandó szakaszok szakmai javaslatok alapján kerültek kiválasztásra. Ennek előzménye volt, hogy felmértük az útszakaszokat, rangsoroltuk és megállapítottunk egy javaslati listát. Ezekből válogatták ki a legrosszabb szakaszokat, de figyelembe vették a forgalom nagyságát és a települések megközelíthetőségét is – mondta el Szoták Zoltán. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar megyei igazgatója ismertette a városunkat érintő felújításokat is. – Berettyóújfaluban az út felületét állítjuk helyre. Ez a felső 4-5 cm kopóréteg cseréjét, fedlapok szintbe helyezését jelenti, illetve az aszfaltozást követően az útburkolati jeleket is újrafestjük. Szükség szerint cseréljük a táblákat is. Szoták Zoltán arról is beszámolt, a Berettyó-hídnál zajló munkálatok során lokálisan cserélik a pályaszerkezetet is, de ez nem érinti a teljes felületet. A Kálvin tér utáni gyalogátkelőhelynél pedig egy belső sziget kerül kiépítésre a járókelők biztonsága érdekében. A mostani rekonstrukció a 47-es számú főút, Debrecen felőli első körforgalmától tart a hídig, a következő szakasz előkészítés alatt van, tervei jelenleg készülnek. Szoták Zoltán bízik benne, hogy még ebben az évben kompletten fel fogják tudni újítani a 47-es számú főutat a város két körforgalma között.

A TOP-os útfelújítások a megyében 27,8 km-t, a hazai 100 milliárd forintos és a másik belföldi finanszírozás 43,3, valamint 5,3 km-t érintenek. Ez összesen 76,4 km, ami Hajdú-Bihar megye 1630 km-es jelenlegi úthálózatának 4,7%-át jelenti. Szoták Zoltán tájékoztatóját azzal zárta, a felújítások végén jó minőségű utakat fognak átadni a közlekedőknek.

 

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap