Megnyílt Nemes Sándor famíves kiállítása

A Bajnóca Népdalkör előadásával vette kezdetét Nemes Sándor tárlatának megnyitója a Bihar Vármegye Képgalériában.

A biharnagybajomi születésű famíves műveiből összeállított válogatás mellett Karácsony Sándor az alkotóról és szobrairól készült képeivel is megismerkedhettek az érdeklődők a város napjához kapcsolódó elszármazottak találkozója előtt.

A május 25-ei kiállításmegnyitón Kolozsvári István egy Wass Albert idézettel köszöntötte a jelenlévőket. – A mai alkalommal Nemes Sándor famíves azért jött haza, hogy megmutassa, a gyökér és a levél között mi minden lakik, lakhat egy fában. Számára a fa az anyag és a szellem, a föld és az ég közti kapcsolat. A mindenség, az emberi élet tükre, az életre fakadásé, növekedésé, elmúlásé és az újjászületésé. Itt Berettyóújfaluban körülnézve – a két népligeti kopjafa állítása kapcsán – is jelen van nap mint nap – tette hozzá beszédében a kulturális menedzser.

Nemes Sándor munkái során szívesen merít népi motívumaink bőséges kínálatából. Művei zöme életfa. Berettyóújfalui kiállítására egy válogatást állított össze. – Egyszerre mindig két-három munkán dolgozok. Téma bőven van: engem elsősorban az ember, mi saját magunk érdekel. Én nem készítek ideákat, korstílusokat, divatot, politikai kívánságokat, engem ez nem foglalkoztat. Úgy gondolom, az élő mellett a holt fa is lehet szép, ha az díszít vagy funkcionál. Számomra a fa a mindenséget, magát a létezést jelenti, hiszen az élő fa az emberi élet folyamatainak – születés, növekedés, elmúlás, újjászületés – tükörképe, a lét körforgása.

A faragás mellett oktató, alkotótáborokat vezető, könyveket író Nemes Sándor fából készült alkotásai június 13-ig tekinthetőek meg a művelődési ház képgalériájában.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap