Közös futás az emberi méltóságért

Óvodások, általános és középiskolások vettek részt április 19-én a városunkban már évek óta hagyománynak mondható Nárcisz-futáson.

A Méltóság Mezeje Program keretében megrendezett eseményen idén is több százan lepték el a BUSE pályát, hogy az emberi méltóság tiszteletét és a gyógyíthatatlan betegek iránti együttérzésüket kifejezzék.

Berettyóújfalu városa, oktatási intézményei és a Berettyóújfalui Tankerületi Központhoz tartozó iskolák ötödik alkalommal csatlakoztak e jeles alkalomhoz – mondta el dr. Vitányi István. Az országgyűlési képviselő a testmozgás egészségmegőrző hatásaira hívta fel a figyelmet. Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság Mezeje Program vezetője büszke arra, hogy több ezer gyermeket, szülőt és pedagógust sikerült megszólítaniuk ebben a témában. – Ez a gondoskodásra nevelésről szóló társadalmi program a gyógyíthatatlan betegek gondozását végző hospice munka kapcsán indult útjára 2007-ben Debrecenben és Budapesten. Évről évre kapcsolódtak be újabb intézmények, illetve más Hajdú-Bihar megyei városok. Napjainkban a veszteségről, az elmúlásról, a betegségről a társadalomban még mindig nem elég nyitottan vagy bátran lehet kommunikálni. Ha ezzel kapcsolatban egy szemléletformáló programot már óvodás kortól el lehet kezdeni és együtt gondolkodni a gyerekek tiszta lelkével azzal kapcsolatban, miről is szól számukra a gondoskodás, akkor az a világ, amiben mindannyian felnőttként elképzeljük magunkat, egy elfogadóbb és egymásra hangsúlyosabban figyelő világ lehet – nyilatkozta Porkoláb Gyöngyi.

Kurtán Mónika, a József Attila Általános Iskola és AMI intézményvezetője arról számolt be, a Berettyóújfalui Tankerületi Központhoz tartozó 41 oktatási intézmény saját településén rendezte meg a méltányossági futóversenyt, amelyen kb. 4600 résztvevő jelent meg. – A városban több mint négyszázan vettek részt a futáson. Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a gyerekek részéről. Ez a program csak a tavaszi lépcsőfoka ennek az eseménynek, minden ősszel az iskolásaink virágot ültetnek ugyanebből a célból a város központjában – mondta el Kurtán Mónika.

A Herczegné Balázsi Gyöngyi vezette zenés bemelegítés után a kisebbek és nagyobbak korcsoportonként egy kört futottak a BUSE pályán. A jelenlévők részvételükkel tovább erősítették a Nárcisz-futás egyik legfontosabb üzenetét, hogy az emberi élet méltóságát az utolsó pillanatig meg kell őrizni.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap