Oldal nyomtatása

Sajtótájékoztató befejezett kórházi projektekről

Sajtótájékoztató keretében számoltak be a Gróf Tisza István Kórház Böszörményi Nagy Géza termében a gazdasági hatékonyságot növelő, a kedvezőbb energiafelhasználást célzó minisztériumi forrásból megvalósult projektekről január 24-én.

Dr. Vitányi István elsőként arról szólt, az utóbbi tizenöt évben nagyon sok fejlesztés valósult meg az egészségügyi intézményben, főleg olyanok, amelyek egyrészt a dolgozók, másrészt a betegek érdekeit szolgálták. Képviselő választási ciklusokon keresztül minden időszakban jelentős mértékű beruházás történt a kórházban. Az országgyűlési képviselő elmondta, Berettyóújfalu egészségügyi vonatkozásában – ami az infrastrukturális ellátást illeti – jóval az országos átlag felett áll. Suba László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója ugyancsak elismerően szólt az itt folyó munkáról, mint fogalmazott, a régióban is kiemelkedő színvonalú egészségügyi intézmény a berettyóújfalui. Dr. Muraközi Zoltán főigazgató arról számolt be, a fejlesztésekre két pályázat keretében került sor. A beruházások olyan területeken valósultak meg, amelyek jellemzően húsz év feletti gépparkkal rendelkeztek. Az ÁEEK, az OEP és az EMMI közös tenderének keretében, „Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására” 153.891.000 forintot nyert el a Gróf Tisza István Kórház. Ezt az összeget jórészt háttérszolgáltatás korszerűsítésére fordították az egészségügyi intézményben. Labor-vérellátó mátrix megszervezéséhez tizennégy darab új vér és reagens hűtőt, továbbá laboratóriumi véradáshoz szükséges eszközöket szereztek be. A konyhában óránként 4200 tányért elmosogató mosogatógép és párolós sütők telepítése történt meg, a mosóüzemben egy 150 kg-os mosógép, valamint két szárítógép került beüzemelésre. Új két megawattos, melegvizes kondenzációs kazánt vásároltak és tíz darab szivattyút frekvencia váltósra cseréltek le a kórházban. A klinika nővérszállójának épületenergetikai fejlesztése egy év alatt valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében. A 100%-ban támogatott projektben a pince, földszint és két emelet magas épület homlokzati hőszigetelésére, külső nyílászárók cseréjére, tetőfödém hőszigetelésére és korszerű vízszigetelésére, valamint napelemes rendszer telepítésére került sor a nővérszálló épületének tetejére 77,13 millió forint értékben.

A további pályázatokat illetően elhangzott, hogy az Európai Unió által támogatott járóbeteg szakellátás fejlesztésére 285 millió forintot ítéltek meg. Ebből az összegből az összes szakrendelésre és szakmára gépműszer beszerzés történik majd a berettyóújfalui kórházban.

 

Sz.M.