Oldal nyomtatása

Városunkban is elérhető az MR-vizsgálat

Március 28-án sajtónyilvános esemény keretein belül adták át a Gróf Tisza István Kórházban az új MR-készüléket. A labor teljes felszerelése az MR-biztos kiegészítőkkel, vizsgálati felszerelésekkel együtt bruttó 447 millió forintos hazai forrásból valósult meg.

Az átadón Dr. Vitányi István kiemelte, a kórház felszereltségének bővítése volt a 11 milliárd forintból megvalósult Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központ létrehozásának egyik feltétele. A beruházás számos előnnyel szolgált Berettyóújfalu számára: 200 új munkahely teremtődött, továbbá a kórháztól vásárolt szolgáltatások – többek között a takarítás, mosás, étkeztetés – a Gróf Tisza István Kórház gazdasági stabilitását erősítik. Dr. Vitányi István hozzátette, a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központ megvalósításáért cserébe a kórház műszerezettségének javítását kérték, ami közel 1 milliárd forintból meg is valósult: a fejlesztés részét képezte az MR-készülék beszerzése, emellett 466 millió forintból épületek is megújultak, és 38 millió forint értékben a konyhai felszereléseket is korszerűsítették. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a bihari térségben lakók megérdemlik, hogy magas színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek, emellett hangsúlyozta, mivel az egészségügyi központ a 42-es főút felől – a belvárost elkerülve – közelíthető meg, a fogvatartottakat havonta kettő személy látogathatja, így a létesítmény problémamentesen, a lakosság zavarása nélkül működik.

Dr. Muraközi Zoltán elmondta, a mágneses rezonancián alapuló készülék működtetéséhez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megadta a szükséges működési engedélyeket, valamint kettő munkatársat is sikerült elnyerniük, akik jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek a készülék működtetését illetően. A Gróf Tisza István Kórház főigazgatója kiemelte, az új egészségügyi szolgáltatást csak a térség lakosai, illetve a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központ fogvatartottai vehetik igénybe, így jelentős mértékben csökken a betegek előjegyzési ideje. Mint mondta, a szakmai fejlődésre is lehetőséget ad a beruházás, hiszen az új gép birtokában komolyabb diagnosztikai, illetve műtéttervezési feladatokat tudnak ellátni. A főigazgató további előnyként említette, hogy a CT- és a röntgen készülékekkel ellentétben az MR-gép sugárterhelése kisebb, mivel utóbbi a mágneses tér gerjesztésével, számítógép által alkot háromdimenziós képeket, valamint az MR-vizsgálatok során lényegesen kisebb struktúrákat is meg lehet figyelni.

A készülék átadóját megelőző két hétben a kórház munkatársai számos próbavizsgálatot elvégeztek, elkészültek a szoftveres finomítások, illetve megtörtént a dolgozók betanítása. Így már március végétől lehetőség van MR-vizsgálatra előjegyzést kérni Berettyóújfaluban.