Oldal nyomtatása

Újabb jeles személynek állítottak emlékpadot

A Bajnóca Népdalkör tagjai székely dallamokkal köszöntötték a Karácsony Sándor-emlékpad avatójára érkezőket. A Bihari Népfőiskola székháza előtt található padot a 20. század legnagyobb nevelőjének, a szabadművelődési mozgalom vezetőjének sokrétű munkásságának elismeréseként állították.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, Karácsony Sándor polihisztorként számos területre hatással volt, módszereiből máig lehet tanulni. Az avatón a földesi születésű tudós professzor életművéről Péter Imre beszélt. Mint mondta, Karácsony Sándor számos olyan tevékenységet végzett, amelyek országos szervezetek vezetői posztjára emelték: többek között a Magyar Cserkészfiúk Szövetségének elnöke, a Debreceni Egyetem – ahol ő maga is három doktorátusát szerezte – neveléstudományi karának tanszékvezetője, valamint a szabadművelődési mozgalom apostola volt. A földesi Karácsony Sándor Művelődési Társaság elnöke kiemelte, a 20. század legnagyobb nevelőjének köszönhetően 14 népfőiskola alakult az országban. Munkásságát ennek ellenére a mai napig kevesen ismerik. Ezért több mint 30 éve munkálkodnak szervezetek – melyek tagjai Karácsony Sándor volt hallgatói és munkatársai – annak érdekében, hogy a földesi tudós, professzor munkásságának emlékét átörökítsék.

Ehhez a kezdeményezéshez a 21 éve működő Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület is csatlakozott, hiszen ők is a szabadművelődés eszméjét terjesztik a felnőttek körében. Lisztes Éva, a népfőiskola elnöke elmondta, 2014-ben, a székház megépülésekor az épület egyik termét Karácsony Sándorról nevezték el. Mint mondta, városunkban lassan hagyománya van az emlékpadok állításának, ezért a szabadművelődési mozgalom vezetőjének is szerettek volna e formában emléket állítani. A Vilex ’94 Kft. által készített pad háttámlájára Karácsony Sándor legfontosabb műveinek címe, illetve egy fontos gondolat került fel. Lisztes Éva hozzátette, szeretné megköszönni Berettyóújfalu Város Önkormányzatának a padot, a virágládákat, illetve a térköveket, amivel a székház előtti részt kialakíthatták. A térburkolt területen a tervek szerint egy újabb jeles személynek állítanak majd emlékpadot.

Addig is a Bihari Népfőiskola elnöke minden helyi civil szervezetet és intézményt arra biztat, kövessék példájukat, hogy a városban akár egy emlékpad túrát is lehessen szervezni a diákok részére, akik ezáltal megismerkedhetnének a padok névadóinak munkásságával.

A március 29-ei alkalom az emlékpad áldásával zárult. A Karácsony Sándor emlékét, illetve örökségét őrző padot Majláth József református lelkész áldotta meg.