Oldal nyomtatása

Bokrétát avattak a termálliget megújuló épületén

Komoly mérföldkőhöz érkezett a Bihar Termálliget gyógyászati célú fejlesztése a március 29-én megtartott bokrétaavató ünnepséggel.

Az ünnepi alkalmon jelen volt Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, aki arról szólt, városunk sok-sok éve törekszik arra, hogy a helyi termálfürdő gyógyfürdővé nője ki magát. – A folyamatban lévő építkezéssel ez a szándék révbe ér – tette hozzá. A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese szerint a több mint 2 milliárd forintos kormányzati, illetve a nemrégiben megítélt 255 millió forintos kiegészítő támogatás több szempontból is jó helyre került. – A beruházás munkahelyeket teremt, bővíti az egészségvédelemmel kapcsolatos szolgáltatások körét, valamint megerősíti a térség helyét a turizmus térképén. Nem ez azonban az egyetlen ilyen jellegű fejlesztés hazánkban. A Kisfaludy Programnak köszönhetően 40 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand korszerűsödik, így sokat javul(t) a magyar idegenforgalom szolgáltatási színvonala az ország minden részében.

 

Kitörési pont a gyógyturizmus és a turisztika

 

„Jelenleg ez a legnagyobb invesztálás, ami Berettyóújfaluban zajlik” – kezdte gondolatait Dr. Vitányi István. Az országgyűlési képviselő úgy véli, a település ezzel a beruházással egy óriási lépést tett előre. – Vétek lenne nem kihasználni, hogy remek a fürdővizünk, ezért került a pályázat középpontjába a gyógyászati fejlesztés és a gyógyturizmus, ami úgy gondolom, a település, illetve a környék egyik kitörési pontja. Itt azonban nem állunk meg. Az új választási ciklusban egy szállodát is szeretnénk építeni a termálliget mellé a városunkba érkező turisták és betegek számára. Vitányi István kiemelte: a szolgáltatás színvonalának jelentős mértékű változásával – reményeik szerint – a látogatószám is növekedni fog.

 

Teljes megújulás

 

A több mint 2 milliárd forintos beruházás lebonyolítója, hivatalos közbeszerzési tanácsadója, illetve építési műszaki ellenőre a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. A cég igazgatója, Dr. Fekete László arról beszélt, helyi és térségi szinten is egy nagyon fontos fejlesztésről van szó mind munkahelyteremtési, turisztikai, mind pedig orvostechnológiai szempontból.

A Mester-Építő Kft. cégvezetője által – a beruházásról – tartott ismertetőből kiderült, az 1995-ben épült uszoda épülete teljes mértékben megújul, bővül, új funkciókkal lesz ellátva. – Az objektum új nyílászárókat, szigetelést, külső színt, valamint lifttel ellátott lépcsőházat kapott. A földszinten egy új szaunavilágot alakítunk ki merülőmedencével, négyféle kamrával, továbbá öltözőket zuhanyzókkal. A négy taggal megbővített uszodatérben egy 75 köbméteres termál-, egy pihenő és egy tanmedencét is elhelyeztünk. Az emeleten kap helyet a Gróf Tisza István Kórház üzemeltetésében a mozgásszervi rehabilitációs és egyéb gyógyászati, járóbeteg ellátó részleg, egy hatágyas nappali szanatórium, illetve egy 63 négyzetméteres tornaterem – hangzott el a sajtótájékoztatón. Barna Gábor a közmű vonatkozásában azt mondta: az épület fűtését a feljövő 60-63 fokos szikvízzel oldják majd meg, míg a hűtésről fan-coilok és légtechnikai rendszerek fognak gondoskodni.

A fejlesztés megvalósításával – a fedett uszodai szolgáltatást kiegészítve – vízi gyógyterápiás, egészségmegőrző és -fejlesztő, valamint az év minden hónapjában igénybe vehető szabadidős szórakozást, kikapcsolódást is nyújtó teljes körű szolgáltatások válnak elérhetővé a Bihar Termálligetben.