Oldal nyomtatása

Berettyóújfaluban is rendben zajlottak a szavazások

Berettyóújfaluban 16 szavazókörben 7 693-an jelentek meg a szavazáson április 3-án. Ez 66,90%-os részvételi arányt jelent, néhány százalékkal kevesebbet, mint az országos adat (69,54%).  Az országgyűlési képviselő-választás mellett népszavazás is zajlott, így három szavazólapon voksolhattak a szavazók.

Dr. Körtvélyesi Viktor jegyző, a 4. számú országos egyéni választókerület választási irodájának vezetője arról tájékoztatott bennünket, a választás Berettyóújfaluban  valamennyi szavazókörben rendben zajlott reggel hat és este hét óra között.
Dr. Körtvélyesi Viktor hangsúlyozta, az április 3-i választás fokozottabb figyelmet kívánt a választási szervektől, a lebonyolítóktól. Mint mondta, probléma nélkül nyitottak meg a városban a szavazóhelyiségek, rendkívüli esemény egyik körben sem történt, és 19 órakor mindenhol sikerült lezárni a szavazást.

 
A helyi választási iroda vezetője elmondta azt is, sok mozgóurna iránti kérelem érkezett, ebben az esetben a szavazókör bizottságának két tagja a szavazópolgár kérelmében megjelölt helyszínen vette át a szavazatokat. Az átjelentkezők száma 130 volt, ők azok, akik nem rendelkeznek berettyóújfalui lakcímmel, de a szavazás napján itt tartózkodtak. Ezeket a borítékokat bontatlanul Budapestre szállították április 7-én a választási irodához, a polgármesteri hivatalban leadott levélszavazatokkal együtt.


Az adatok alapján Berettyóújfaluban 11 499 választópolgár szerepelt a névjegyzékben. A részvételi arány 66,90%-os volt, összesen 7 693 fő jelent meg a szavazáson. A 4. számú országos egyéni választókerület 41 településén a 65 830 névjegyzékben szereplő választópolgár közül 40 600-an (61,11%) jelentek meg, érvényes szavazatot pedig 39 447-en adtak le.


A lapzártánkkor meglévő 98,91%-os feldolgozottság alapján a szavazatok többségét a FIDESZ-KDNP jelöltje, Dr. Vitányi István szerezte meg, 24 676 vokssal a szavazatok 62,55%-át szerezte meg. Az Egységben Magyarországért hatpárti összefogás jelöltje, Szántai László végzett a második helyen 8 724 szavazattal, ez 22,12%-os eredmény. Mezei József független jelölt 3 271 (8,29%) szavazattal a harmadik, Somi Lajos, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje 2 166 (5,49%) szavazattal a negyedik helyen végzett.


A népszavazás esetében az érvényes igen és nem szavazatok száma Berettyóújfaluban 206 (3,87%) és 5113 (96,13%) volt. Mindegyik kérdés vonatkozásában elmondható, az érvényes szavazók száma nem érte el az 50 %-ot, 48-49 % körül mozgott.

Az egyéni választókerületekben végleges eredmény április 9-én lehet, ekkorra valamennyi szavazat megérkezik, Berettyóújfaluban ez az 5. számú szavazókört érinti. A szavazatszámláló bizottságokban városunkban összesen több mint 120-an dolgoztak, a választási irodában pedig 20 munkatárs végezte a szavazással összefüggő munkákat. Dr. Körtvélyesi Viktor a választás lebonyolításában közreműködőknek, a szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkáját külön is megköszönte.

 

K.Zs.