Érettségi koronavírus-járvány idején

A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum 13 tagintézménye közül 10-ben folyik érettségi vizsga. Berettyóújfaluban a három középiskolából kettőben, a BSZC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnáziumában, valamint a BSZC Bessenyei György Szakgimnáziumában.

Az intézményekben az előzetes felkészülés, a pedagógusok alapos munkájának köszönhetően, a pandémia ideje alatt is maradéktalanul megvalósult a digitális oktatás keretei között. A tanulók minden segítséget megkaptak az intézményektől a felkészülésre.

A pedagógusok elmondása alapján ez felkészülés nem lehetett volna ennyire hatékony a diákok fegyelmezett munkája nélkül. A tanulók komolyan vették a járványügyi helyzet kialakulása miatt megváltozott munkarendet és teljes figyelmükkel készültek az érettségi vizsgára. Mind a felkészülési idő alatt, mind a már megkezdődött érettségi vizsga alatt sikerült megfelelni az elrendelt szabályoknak, egyéb intézkedésekre nem volt szükség az intézményekben. A Kormányhivatalban átvették és az intézményekbe eljuttatták a rendelkezésre bocsátott maszkokat és kesztyűket, de a Centrum már előzetesen is ellátta az iskolákat védőeszközökkel, valamint felületfertőtlenítéshez és kézfertőtlenítéshez szükséges szerekkel, FFP2 illetve orvosi maszkokkal, gumikesztyűkkel és arcvédő pajzsokkal.  

 

Berettyóújfaluban hétfőn reggel 189 tanuló kezdte meg az érettségi vizsgát, közülük 53 tanuló emelt szinten. 107 előrehozott érettségi vizsgajelentkezést a szabályok értelmében az Oktatási hivatal törölt a rendszerből. A Centrum tagintézményeiben összesen 549 tanuló ült be hétfőn az iskolapadokba érettségizni. A kötelező vizsgatárgyakon kívül a leggyakoribb vizsgatárgyak a művészettörténet, a vizuális kultúra, a testnevelés és a biológia. Szakgimnáziumi képzésben már nem választhatnak a tanulók 5. tantárgyat, ők a 4 évig tanult ágazati tantárgyból tesznek érettségi vizsgát. A Bessenyei György Szakgimnáziumban ez a pedagógia ágazat, vendéglátás ágazat, az informatika ágazat, valamint a rendészet és közszolgálat ágazat érettségi tantárgya. Míg az Aranyban az egészségügy és a közgazdaság ágazatok tantárgyaiból tesznek vizsgát a szakgimnazisták. Az előzetes felmérések szerint Berettyóújfaluban két tanuló jelezte, hogy ősszel kíván érettségi vizsgát tenni a járványhelyzet miatt. A Centrum többi tangintézményében még két tanuló. Rajtuk kívül az érettségi vizsgákon eddig minden végzős tanuló a jelentkezésének megfelelően megjelent.

 

Az eddigi „normál” érettségi vizsgákhoz képest 10%-kal több pedagógus bevonására volt szükség a felügyelet ellátásához a vizsgákon. Az egy tanteremben vizsgázók száma eddig 12-13 fő volt maximum (az érettségi vizsgaszabályzat eddig is leszabályozta a vizsga tisztasága miatt, hogy hogyan ülhetnek a tanulók a vizsgatermekben), most az egy tanteremben vizsgázók számát maximum 10 főben határozta meg a kormányrendelet. A sikeres érettségi lebonyolításában az intézményekben dolgozó pedagógusok mindegyike az eddig is megszokott módon, kérés nélkül, lelkiismeretesen vett részt, izgult diákjaiért. Külső segítség bevonására nem volt szükség a Centrum egyetlen tagintézményében sem. A Centrum ezúton is szeretné megköszönni a Klebersberg Központnak és az általános iskolákban tanító pedagógus kollégáknak közvetlenül az iskolák részre felajánlott segítségét.

Szóbeli vizsgát fognak tenni azok a tanulók, akik a testnevelést, az ember és etika vagy a vizuális kultúra tantárgyat választották ötödik érettségi vizsgatárgynak, mivel ebben az esetben írásbeli vizsga nincs. Testnevelésből a gyakorlati vizsgát váltja ki a szóbeli, míg a másik két esetben portfólió bemutatása a vizsga módja, amit szintén csak szóbeli vizsga keretében tud teljesíteni a tanuló. Az írásbeli vizsgák pontszámai alapján várható még szóbeli vizsga, de ez a dolgozatok javítása és pontozása után fog körvonalazódni. (Ha a tanuló eléri az írásbeli vizsgán a 12%-ot, de 25% alatti a dolgozata, szóbeli vizsgát tehet az elégséges osztályzat megszerzéséért.)

Az érettségi vizsgán az ágazati szakmai vizsgatárgyakból ugyanúgy vizsgáznak a tanulók, mint bármely más tárgyból, a szóbeli vizsgára is ugyan azok a szabályok vonatkoznak esetükben. Online vizsgára egyetlen esetben sincs lehetőség.

 

Képünkön: A szabályok betartása mellett érettségire várva a BSZC Bessenyei György Szakgimnáziumában

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap