Felkészült a kórház a járvány tetőzésére

Mindössze két nap alatt gyűlt össze a nagyszámú adakozónak, helyi vállalkozóknak és az önkormányzatnak köszönhetően a koronavírus szűrésére alkalmas laboreszköz ára, melyre a Gróf Tisza István Kórház számára szerveztek gyűjtést az intézmény alapítványán keresztül.

A kórház felkészült a járvány fokozódására, és a minisztérium által kért intézkedéseket is végrehajtotta. Dr. Muraközi Zoltán főigazgatóval beszélgettünk.

Milyen teendők voltak a PCR laboratóriumi vizsgálókészülékkel a megérkezését követően? Hogyan működik az eszköz?

A műszer összerakása és beüzemelése után a dolgozókat be kellett tanítani a készülék megfelelő használatára. Bízunk benne, hogy rövid időn belül megérkeznek azok a szettek, melyek az eszköz használatához szükségesek, és magát a vizsgálatot el lehet velük végezni, ezután teljes gőzzel indulhat vele a munka. Tekintettel arra, hogy drága ez a készlet, és viszonylag kis mennyiség fog rendelkezésre állni belőle, ezért csak azokat a betegeket tudjuk ezzel a műszerrel vizsgálni, akik kórházunkba érkeztek, valamint a koronavírus tüneteit produkálják. Ezzel tudjuk majd eldönteni, valóban fertőzöttek-e vagy sem. Jelenleg a páciensektől levesszük a mintát, ezt beküldjük egy akkreditált laborba, és 24 órán belül, illetve leterheltségtől függően néha kicsit hosszabb idő múlva kapjuk meg az eredményt. A készülék működési ideje egy óra, plusz még a feldolgozás viszonylag rövid időt vesz igénybe, tehát 2-3 órán belül meg is kapjuk a végeredményt.

 

Milyen más feladatai vannak a kórháznak jelen helyzetben? Mi az, amiket el kell követni annak érdekében, hogy a járvány tetőzésekor az intézmény helyt tudjon állni?

Az életveszélyes állapotú, valamint az állapotromlással fenyegető helyzetben lévő embereket továbbra is el kell látnunk. Ennek érdekében készítettünk egy elzárkózási tervet. Ez abból áll, hogy azokat a betegeket, akik akut ellátásra szorulnak, de igazoltan nem COVID-19 fertőzöttek, őket a hotelépületben látjuk el külön személyzettel, az intézmény többi részétől teljesen elválasztva. A főépület és a belgyógyászat épülete a koronavírusos páciensek ellátására lesz átalakítva. A főépületben a súlyosabb állapotú, lélegeztetésre szoruló személyek ápolása történik majd. A belgyógyászat épületének földszintjén a vírus tüneteit mutató, de komolyabb ellátást nem igénylő, az emeleten az egy fokkal súlyosabb betegek ápolása fog zajlani. Minisztériumi utasításra a kórházi ágyszámunk 60%-át COVID-ellátásra ki kellett ürítenünk, valamint ezen belül most 100, a későbbiekben 133 ágyat lélegeztetésre alkalmassá kell tennünk.

 

Összesen hány fekvőhelyet kell felszabadítania a kórháznak erre a célra?

Négyszázat kellene, viszont a fizikai korlátaink miatt ennél 67-el kevesebb lesz, tehát összesen 333 ágyat tudunk biztosítani. Miniszter úr engedélyezte, hogy amennyiben a megyei fekvőhelyek száma nem csökken, tehát a többi intézmény átvállalja a kieső részt, akkor elfogadják nálunk ezt az alacsonyabb számot. Szerencsére a Debreceni Egyetemmel és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal sikerült egyezségre jutnunk, a mi kieső 67 ágyunkat magukra vállalták.

 

Mely osztályokat érintette a kiürítés?

A pszichiátriai és a krónikus osztály kivételével mindet. Ezeket az osztályokat – mivel különálló épületben helyezkednek el – teljesen le tudjuk izolálni, és meg tudjuk azokat a lépéseket tenni, amik szinte kizárttá teszik, hogy az itt fekvő betegek megfertőződjenek a vírussal. A főépületben, illetve a belgyógyászat épületében dolgozó osztályok pedig a bent maradt páciensekkel együtt – csökkentettebb ágyszámmal – átköltöztek a hotelépületbe, ahol eddig a szülészet-nőgyógyászat, a sürgősségi és a gyerekosztály működött. Mindenki kilépett a komfortzónájából, munkatársaink nagy segítő- és áldozatkészségről tettek tanúbizonyságot.

 

Védőfelszerelés terén hogyan áll a kórház? Megvan-e minden eszköz ahhoz, hogy felvegyék a küzdelmet a vírussal?

Több helyről is sikerülnek a beszerzések. Egyrészt saját jogon, emellett különböző felajánlásokból kapunk nagyon sok védőeszközt. Az FFP2-es maszkokat és Tyvek öltönyöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) biztosítja számunkra. Azok az intézmények (járványkórházak), akik első körben ki vannak jelölve a koronavírusos betegek ellátására, ebből a szempontból elsőbbséget élveznek, hiszen ott már vannak ilyen páciensek. Mi még a felkészülés szakaszában vagyunk, ennek ellenére megfelelő mennyiségű védőfelszerelés áll máris rendelkezésre, de folyamatos a beszerzésük.

 

A kórházi dolgozókat tekintve hányan tudnak „harcba állni” a következő időszakban?

Pillanatnyilag csaknem az összes alkalmazottunk munkára és harcra kész, sokan jelezték, hogy bármilyen körülmények között vállalják a további munkát. Az egészségügyi dolgozók mellett fontos a takarítókról, konyhai, mosodai és műszaki munkatársakról is beszélni, akik nélkül nem működne ez a rendszer. Ők is teljes mellszélességgel kiállnak a kórház és a betegek mellett.

 

A kialakult helyzet miatt megvalósult-e bármilyen képzés, amin a kórház dolgozóinak részt kellett venniük?

Az AEEK egy e-learning tanfolyamot indított orvosoknak és a szakszemélyzetnek. Itt a lélegeztetés alapjait kell először elméleti úton megtanulni, erről egy vizsgát tenni, amiről tanúsítványt kapnak a dolgozók. Ezt követően gyakorlati képzésen vesznek részt az intenzív osztályon, ahol próbálják elsajátítani azokat a készségeket, ami egy lélegeztetéshez, lélegeztetett páciens ellátásához szükséges. Emellett a megérkezett, egyéni védőfelszereléseknek a helyes fel- és levételére, használatára minden munkatársunkat megtanítottuk. Ezenkívül az intenzív ellátásra először önkéntesen, majd forgórendszerben lényegében az összes dolgozónkat megpróbáljuk kiképezni. Ha nagyon sok intenzív ellátásra szoruló betegünk lesz, kisegítő szándékkal mindenkinek helyt kell majd állnia, mivel az intenzív szakemberek ehhez kevesen lesznek.

 

A későbbiekben hogyan fog működni a kórház, hogyan telnek majd a mindennapok?

Most kezdjük el fokozatosan bevezetni azokat az eljárásokat, amit erre a helyzetre terveztünk. A fő belépési pont továbbra is a főbejárat lesz, ahol egy előszűrés (kikérdezés, hőmérsékletmérés) vár minden beérkezőt. Amikor a járványhelyzet fokozódik, innen mindenkit továbbirányítanak egy elsődleges vizsgálóhelyiségbe. Ez a szakrendelő földszintjén lesz kialakítva, ahol orvosi vizsgálaton és újabb kikérdezésen esik át az illető. Ha felmerül a gyanú, hogy koronavírus fertőzött lesz, akkor ott már elkülönítésre kerül, és elvégzünk rajta egy tesztet. Ha ez pozitív lesz, akkor a COVID-részbe, ha negatív, akkor az állapotának megfelelő részlegbe irányítják tovább a pácienst munkatársaink. Aki egyéb akut problémával érkezik hozzánk, a vizsgálat után – a főbejáraton keresztül – elhagyja az épületet, és kívülről, a sürgősségi bejáraton keresztül fog eljutni a hotelépületbe. A dolgozóknak is a főbejáratot kell használniuk, rájuk is vonatkozik az előszűrés, emellett az ő esetükben az önvizsgálat is nagyon fontos, ha bármilyen panaszuk van, azt azonnal jelezniük kell.

 

Mi történik abban az esetben, ha orvosok, ápolók is karanténba kerülnek?

Erre is felkészültünk, és itt ki kell emelni a katonai parancsnokság hathatós segítségét. Kialakítás alatt vannak azok a szálláslehetőségek, ahova – szükség esetén – azokat az alkalmazottakat, akik a koronavírusos pácienseket látják el, le tudjuk izolálni. Tulajdonképpen a betegekkel együtt egy karanténba vonulunk. Ellátásukról – a katonai parancsnok logisztikai segítőjének köszönhetően – már gondoskodtunk, a kórházi élelmiszer-tartalékot három havira sikerült felnövelnünk, így az előírt, magasabb kalóriaigényű és változatosabb táplálékot is biztosítani tudjuk.

 

Milyen hosszú időszakra kell felkészülnie a Gróf Tisza István Kórháznak a veszélyhelyzet idején?

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a minisztérium irányába egy 120 napi készletet, elvárt mennyiségű eszközt, anyagot, gyógyszert kellett megadnunk, tehát mi is ennyi időre készülünk.

 

Mikortól várható, hogy a kórház koronavírus fertőzött betegeket fogad?

Jelenleg minden igazoltan koronavírusos pácienst Debrecenbe, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba kell szállítani. Valószínű, hogyha ők megtelnek, és a klinika sem tud már betegeket fogadni, akkor fogunk mi sorra kerülni. Ebben az esetben – területi ellátási kötelezettségtől függetlenül – az ide érkező pácienseket kell felvennünk. Az akut eseteket tekintve – amennyiben megoldható – inkább csak a területünkön fekvő betegeket szeretnénk ellátni.

 

BH

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap