Népi kézműves kiállítás fiatalok munkáiból

A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), a Hagyományok Háza, valamint a Kézműves Alapítvány szervezésében a XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-alföldi régiójának kiállításmegnyitójára és díjkiosztó ünnepségére került sor a művelődési házban.

Muraközi István úgy fogalmazott, az október 4-i alkalom legnagyobb eredménye az volt, hogy megláthatták, mik azok a szép alkotások, melyekkel a jelentkezők neveztek a pályázatra. A polgármester szerint a népi kézműves mesterséget művelők nyugodtak lehetnek, hisz – látva a pályázók számát – az utánpótlás biztosítva van.

A tárlatot megnyitó Beszprémy Katalin arról szólt, a tender kiíróinak célja kezdetektől az volt, hogy ösztönözzék a fiatalokat, iskolákat, kézműves közösségeket, oktató mestereket arra, hogy tehetséges tanítványok számára ez a pályázat bemutatkozási lehetőséget, megméretést teremtsen, melynek végső célkitűzése a magyar, népi kézműves hagyományok méltó továbbéltetése. – Ezen a kiállításon több olyan alapfokú művészeti tanintézményt, alapítványt látunk, ahol felismerték a népi kultúra pedagógiai eredményességét és hasznosságát – mondta a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője.

A pályázatra három korosztályban, kettő gyermek és egy ifjúsági kategóriában lehetett munkákat benyújtani. Az Észak-alföldi térség pályázói Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből kerültek ki. A versenyre összesen 352 alkotás érkezett. A 77 pályázóból 54 egyéni, 23 pedig csoportos munka. A zsűri által több mint 260 mű kapott helyet a tárlaton. A bíráló bizottságban F. Tóth Mária, a NESZ Képzés-Oktatás Bizottságának tagja, Hutkai László bőrműves és Magyar Zita fazekas kapott helyet. A pályamunkák értékelésénél a zsűri elsősorban a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő képességeket vették figyelembe.

A XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat nyerteseinek díjazása és az emléklapok átadása mellett több különdíj is gazdára talált.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap