Emlékezés a II. világháború berettyóújfalui áldozataira

„Odaveszett Bihar…” címmel a II. világháború berettyóújfalui áldozataira gondoltak vissza október 17-én.

A megemlékezés a Makk Kálmán Moziban kezdődött, ahol a 2014-ben bemutatott Kereszthegy című dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők.

Ezt követően a Kálvin téri világháborús emlékműnél Rákóczi Jenő végzett elsőként igei szolgálatot. Úgy fogalmazott, méltán kijár az emlékezet a hősöknek és áldozatoknak egyaránt. – Testvéreknek tudhatjuk őket abban, hogy az emberhez méltatlan, az egyént állattá silányító körülmények között megmaradtak igaz emberek, ismerve magukban a gyengeségeket és a megingathatatlan erőt egyaránt – tette hozzá a római katolikus plébános.

Majláth József arról beszélt, bár emlékezni mindig fájdalmas, egyben kötelesség is. A református lelkipásztor szerint azért gyűltek össze ezen az alkalmon, hogy reménységgel emlékezzenek a világháború hőseire.

Kiss János baptista lelkipásztor közös imádságot mondott el a megjelentekkel. Az igei szolgálatokat követően a közintézmények képviselői és megemlékezők helyezték el koszorúikat a Kálvin téri, majd a református templom melletti világháborús emlékműnél.

A református templomban megtartott emlékező és hálaadó istentiszteleten Juhász Sándor hirdetett igét. Prédikációjának üzenete az alábbi volt: emlékezz és emlékeztess. – Emlékezz arra, hogy nemcsak események vannak körülötted, hanem a történések mögött, fölött, benne ott van az Úristen. A dolgok nem véletlenül történnek, tehát gondolj az Istenre, aki hatalmas dolgokat cselekedett veled, és emlékeztess másokat is erre. Az igehirdetés tragédiaként említette, hogy az, ami most körülöttünk zajlik, nemcsak egy mai korszellem, hanem annak a következménye, hogy egy-egy nemzedék elfelejtette azt a küldetést, amit az ige mondott, miszerint ad tovább. Mondd el gyermekednek, tanítsd meg fiadat, leányodat arra, mit tett értünk, velünk az Isten – mondta a nyugalmazott vésztői lelkipásztor.

Az ünnepi mise után Oláh Zsigmond emléktáblájánál lánya, Dr. Csejtei Istvánné dr. Oláh Ildikó mondott köszönetet, amiért – 1991 óta – minden évben megemlékeznek édesapjáról. A megemlékezés a 75 éve mártírhalált halt hitoktató lelkész emléktáblájának koszorúzásával ért véget.

 

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap