Mézes nap nyolcadik alkalommal

A Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete, valamint a Bihari Mézlovagrend szervezésében nyolcadjára tartottak szakmai találkozót, méz-, illetve eszközvásárt.

Az idei alkalomra az öt hazai (Baja, Jászberény, Kaposvár, Gyula, Berettyóújfalu) mellett három határon túli (Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós) mézlovagrend képviselői érkeztek.

Dr. Vitányi István köszöntőjében a gazdag programok mellett a színes választékról tett említést.

Fekete József gondolatait azzal kezdte, a magyar méhészet az utóbbi időkben nehéz éveket élt át, melyből az idei esztendő sem volt kivétel. – Az elmúlt év őszén elveszítettük méhállományunk 20-30%-át. Az idei akác termésünk nagyon gyengére sikeredett, vegyes virágmézből is keveset termeltünk, így az ez évi mérleg jó, ha egy gyenge közepeset elér. Ezekkel a rendezvényekkel a hazai mézfogyasztást szeretnénk növelni, hiszen egy olyan csodálatos termék van a kezünkben, amely az emberi egészségre talán az utolsó készítmény, ami természetes módon készül – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese, aki szerint lényeges lenne, hogy az egy kg-os mézfogyasztásunkat 1,5-2 kg-ra felemeljük.

Muraközi István úgy fogalmazott, Berettyóújfalu számára fontos, hogy otthont tudjon adni ennek az eseménynek, ezzel is felhívva a figyelmet a mézfogyasztás jelentőségére, jótékony, egészségügyi hatásaira.

A szeptember 28-ai mézes napra minden korosztály számára készültek programokkal és újdonságokkal a szervezők. A kisebbeket – a Bihar Vármegye Képgalériában – kézműves foglalkozás és mesemondó sarok, a nagyobbakat kulturális programok és szakmai előadások sora várta. A képgalériában egy méhészeti eszközkiállítás is helyet kapott. Az egész napos méz- és eszközvásáron a méhészethez szükséges minden kelléket, csomagolóanyagot be lehetett szerezni.

A lovagrendek ebben az évben is felvonultak a város utcáin, ezt követően Majláth József református lelkipásztor kért áldást a mézre és a méhészekre.

A nap során lehetőség nyílt mézkóstolásra, valamint a mézek minősítésére is. Akácméz kategóriában az „Év méhésze”, Szoboszlai József, vegyes méz kategóriában Fele Katalin terméke, fajtaméz kategóriában Aranyos Attila selyemfű méze, a különleges mézkészítmények közül Daróczi Lajos zöld alga méhterméke lett a legjobb.

Az eseményhez kapcsolódóan – Szorgos méhek címmel – most is hirdettek rajzpályázatot 1-4. osztályos diákok részére. Minden jelentkező jelképes, mézes jutalomban részesült, a legsikeresebb pályamunkákat a Bihar Vármegye Képgalériában állították ki. A különdíjasok: Nyika Jázmin, Elek Jáhel (Diószegi Kis István Ref. Ált. Isk.), Mező Emese, Varga Lili (József Attila Ált. Isk.), Tornyi Anna (Igazgyöngy AMI), Derzsi Jázmin, Gacsárdi Emese (II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk.), Hanganu Judit (Széchenyi István Tagisk.), Bere Barbara (Barsi Dénes Ált. Isk., Komádi).

A művelődési ház színháztermében megtartott kulturális programok sorában helyet kapott a fúvós- és citerazene, a népdal, különböző táncos produkciók, illetve szavalat is.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap