Letették a Tépe-Berettyóújfalu közötti kerékpárút alapkövét

Szeptember 6-án letették a Berettyóújfalu-Tépe kerékpárút szakasz alapkövét.

2020 nyarára a már meglévő Debrecen–Tépe és Berettyóújfalu–Nagyvárad közötti kerékpáros útvonalak kiegészülnek, így folyamatossá válik a kerékpáros összeköttetés Debrecen és Nagyvárad között. A kerékpárút 8,3 km-es szakasza 2 méter szélességgel épül. A hiányzó szakasz ünnepélyes alapkőletételén beszédet mondott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki elmondta, olyan kerékpárutak épülnek az országban, amelyek egy hálózat részét képezik. A most épülő Tépe-Berettyóújfalu közötti szakasz remekül illeszkedik ehhez az elváráshoz, hiszen ha az útszakasz elkészül, Debrecen és Nagyvárad összeköttetésbe kerülnek. Hozzátette: az útvonal nem csupán turisztikai szempontból fontos, hanem az itt élők napi munkába járását is segíteni fogja.

Személyes küldetésének tekinti a kerékpárút megépítését – mondta Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy erős lobbitevékenységre volt szükség a tervezéshez és kivitelezéshez is.  Úgy folytatta, a Nagyvárad és Debrecen közötti útvonal szakaszonként áll össze. A megyét érintő infrastruktúra beruházásokkal kapcsolatosan kiemelte, most különösen jó Hajdú-Bihar megyei lakosnak lenni, hiszen soha nem látott fejlesztések indulnak és valósulnak meg.

Muraközi István, elmondta, az utóbbi időben felgyorsultak a települést érintő események, hiszen tavaly átadták az M35-ös autópályát, jövőre pedig az M4-es autópálya eléri a határt. A mai alapkőletétel szintén egy nagyobb fejlesztési egység részét képezi – hangsúlyozta Berettyóújfalu polgármestere.

Balogh András, Tépe polgármestere reményét fejezte ki, hogy a Derecske és Tépe közötti szakaszhoz hasonlóan, a most készülő útvonal is komoly forgalmat bonyolít majd le. Kiemelte, hogy a fejlesztés turisztikai hatása jelentős, a település feladata lesz a szakasz idegenforgalmi tartalommal történő feltöltése. Célul tűzte ki, hogy az egészséges életmód és természeti értékeink megismerése érdekében a diákok pedagógusaik közreműködésével az út aktív használóivá váljanak.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás részleteit ismertette és szólt az év hátralévő részében beinduló kerékpáros projektről is. Hosszas előkészítő munka után végre eljutottunk oda, hogy az év hátra lévő részében több kerékpáros projektet tudunk elindítani. Múlt héten tettük le az Eurovelo6 Budapest-Szentendre közötti szakaszának alapkövét, hátra van még a Balatoni bringakör Zamárdi – Balatonlelle közötti kerékpárút szakasz és a Balatonakarattya – Siófok közötti kerékpárút szakasz fejlesztése, a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal, Budapest-Etyek szakasz megépítse, a Győr – Pannonhalma közötti kerékpárút szakasz fejlesztése valamint az EuroVelo6 Budapest – Dunakeszi közötti szakasz kivitelezése - zárta gondolatait Pántya József.

 

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap