Fókuszban a környezetvédelem

Harmadik alkalommal rendezték meg a Szemétfesztivált március 22-én. Az idei eseménynek, mely „A tiszta Biharért!” programsorozat része, a BSZC Arany János Gimnáziuma és Szakgimnáziuma adott otthont.

A környezetvédelmi fesztivál célja, hogy tanuljunk meg pazarlás nélkül, okosan bánni a hulladékkal, szelektíven gyűjteni, újrahasznosítani azt. A program szervezője a Szélső Érték Kör Egyesület volt több civil szervezettel (Zöld Kör, Berettyóújfalui Praxisközösség, Bihari Hulladékgazdálkodási Kft.) együttműködve, akik a témához kapcsolódó feladatokat, játékokat, érdekességeket hoztak magukkal. Óvodások és iskolások között ebben az évben is meghirdették a „Van-e ötleted a megelőzésre?” címet viselő rajzpályázatot, melyre rekord mennyiségű, közel 160 alkotás érkezett. Három korcsoportban jutalmazták a legjobbakat, emellett sok különdíjat is kiosztottak. Papp Zsolt, a Szélső Érték Kör Egyesület elnöke elmondta, az értékelésnél nem volt könnyű dolga az ítészeknek. – Sok szép rajz született, egyre okosabbak a gyerekek, felelősségteljesebben gondolkodnak a környezetvédelmet, szelektív hulladékgyűjtést illetően. Számos ötletük van, hogyan kellene, illetve nem kellene a szemetet kezelni. A háromtagú zsűrit egyesületünk két tagja, Szűcs Ildikó Anna és Nagy Sándor, illetve Nagy Ilona Éva pedagógus alkotta. A nyertesek rengeteg ajándékot – rajzeszközöket, társasjátékokat, bobpálya, mozi és strandbelépőt, édességet – kaptak – tudtuk meg.

A programok sorából idén sem hiányozhatott a kukásautó kipróbálása, az ökojátszóház, a csere-bere börze az újrahasznosítás jegyében, illetve a szervezők kreatív újrahasználati kézműves versennyel és vetélkedővel is készültek. 12 csapatban összesen 120 tanuló – egy kérdőív kitöltése után – saját maguk által szelektíven gyűjtött alapanyagból térbeli alkotásokat vagy használati tárgyakat készítettek. A verseny fődíja egy kétnapos zempléni ökotúra volt.

A muzsikáért a nap folyamán a 2016 tavaszán alakult győri ToSoDa Projekt volt a felelős. A háromtagú formáció spirituális drum ’n bass zenét, meditatív dallamokat játszik, néhol kicsit felpörgetve.

A debreceni Kuckó Művésztanya „Színes, tiszta világ” című mesejátékával érkezett a Szemétfesztiválra. A középiskolában megrendezett alkalom a rajzpályázat eredményhirdetésével ért véget. I. korcsoportban első helyezett Sándor Natália (Mese-Vár Óvoda, Derecske), második Demény Zsófi (Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola, Berettyóújfalu), harmadik Vékony Hédi (Mese-Vár Óvoda, Derecske) lett. II. korcsoportban első helyen Pap Réka (Igazgyöngy AMI, Berettyóújfalu), másodikon Balogh Anna, harmadikon Gáti Janka (mindketten József Attila Ált. Isk. és AMI, Berettyóújfalu) végzett. III. korcsoportban első Győri Aranka Mercédesz (Bocskai István Ált. Isk. és AMI, Csökmő), második Papp Ágota (II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk., Berettyóújfalu), harmadik Kovács Gréta (Karácsony Sándor Ált. Isk. és AMI, Földes).

A harmadik Szemétfesztivált a Trident és a Graffiti zenekar koncertje tette teljessé a Civil Udvarban, ahol a Szélső Érték Kör Egyesület „Biharicum” című tárlata is megtekinthető volt.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap