Ételosztó szekrények a rászorulók megsegítésére

Két szabadtéri ételosztó szekrényt helyeznek el magánszemélyi kezdeményezésre városunkban, az OTP Banknál, illetve a posta épületének előterében, Berettyószentmártonban. A részletekről február 22-én sajtótájékoztató keretében számoltak be.

A polgármesteri hivatal kabinetirodájában megtartott tájékoztatón Bónácz János kiemelte: az önkormányzat támogatandónak tartotta a kezdeményezést, mivel sok hátrányos helyzetű család él a városban. – Egy-egy ilyen szekrény értéke nagyjából 30-35 ezer forint. Az OTP-vel szemben kihelyezésre kerülő ládánál egy kisebb járdaszakaszt betonoztunk le, illetve térköveztünk, hogy akadálymentesen meg lehessen közelíteni a helyszínt. Vannak olyan üzlettulajdonosok, akik a megmaradt pékárut, tartós élelmiszereket már felajánlottak. Felvettük a kapcsolatot a Közintézmények Szolgáltató Irodájával is, akikkel megbeszélés folyik arról, hogyan és milyen módon lehet majd dobozolva az ott megmaradt, el nem fogyasztott ebédekből eljuttatni a ládákba. Ez szintén nagy segítség. A berettyószentmártoni ételosztó szekrény kezelését, tisztítását és odafigyelését a Bihari Szociális Szolgáltató Központ munkatársa, Gógán Péterné és kollégái jóvoltából fogjuk megoldani – mondta az alpolgármester.

A szekrényekkel kapcsolatos részleteket az ötletet kezdeményező Juhász Erika ismertette, aki januárban a Facebookon találkozott a Székesfehérváron már egy éve működő akcióval. – A ládába bárki betehet, és bárki kivehet élelmet, viszont egy személy három darabnál többet nem vehet ki, hogy másoknak is jusson belőle. A szekrények térfigyelő kamerákkal és a polgárőrség segítségével lesznek őrizve, takarításukról, karbantartásukról önkéntesek fognak gondoskodni. Egyelőre száraz pékáruval, konzervekkel kezdjük, be lehet tenni rizst, kekszet, bármit, de a későbbiekben – ha lesz rá lehetőség – főtt ételek behelyezéséről, osztásáról is lehet szó, amíg nem jön be a nagy meleg. Azt kérnénk, az ételek pontos megnevezése mellett legyen ráírva, mikor lettek készítve. A szabadtéri ételosztó szekrények megjelenésével az év bármely napján lehet segíteni a rászorulókon. A ládákat a közeljövőben helyezik el a város két pontján. További információkhoz az „Ételt adok, ételt kapok Berettyóújfalu” nyílt Facebook csoportban lehet hozzájutni.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap