Új autók és hulladékgyűjtők

Öt új hulladékszállító autó és több ezer hulladékgyűjtő edényzet érkezett a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyére, melyeknek bemutatására február 21-én került sor. Az új kocsik és edényzetek a régi eszközök pótlását szolgálják.

Muraközi István a tájékoztatón elmondta: a hulladék szállítását a mai napig a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás tulajdonában lévő Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi. A polgármester emellett szólt a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulásba történő belépésről is. –Egy KEHOP projekt kedvezményezettjeként a DAHUT egy 6,4 milliárd forintos pályázatot valósít meg. A kiemelt projekt neve: „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Hajdú-Bihar megyében”. Ennek egyik, a legnagyobb költséget kitevő eleme egy debreceni hulladékválogató üzem megvalósítása. Emellett javulni fog a hulladékgazdálkodás szállítási, előválogatási tevékenysége is. Ennek eredményeképpen kerül sor az edényzet és a szállító géppark cseréjére – nyilatkozta a társulás elnöke.

Simon Péter arról beszélt, az új eszközök nagy segítséget jelentenek számukra. Emellett bemutatta a hulladékszállító kocsikat és az edényzeteket is. – Ezen tárgyi készülékek meg- és ittléte nemcsak a jelenlegi színvonal fenntartását, az amortizálódó eszközök pótlását, hanem műszaki fejlődést is jelentenek. Egy kéttengelyes, négy háromtengelyes, tömörítős hulladékgyűjtő autót, illetve egy konténerszállító kocsit szereztünk be. A járművek biztosítékot adnak arra, hogy a szolgáltatást folyamatosan el tudják látni. A sárga fedeles, szürke edényzetek biztosítják majd a jelenleg zsákos módon történő gyűjtés kiváltását. Ezek a tárolók hosszú távon sokkal gazdaságosabbak lesznek, és biztonságosabbá válik a gyűjtés is. A családi házakhoz elsősorban a 120 literes, a társasházakhoz a 240 literes edények kerülnek ki. 2016-tól bevezetésre került a kisebb űrmértékű (60 és 80 literes) edényzetek használata. Ezekből eddig körülbelül 5000 darab érkezett – mondta a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a projekt még nem zárult le, a szállítások – a hulladéktárolók esetében – folyamatosan zajlanak.

A hulladékszállító autók egyedi értéke bruttó 100 millió forint, az edényzeteké – mérettől függően – 10-12 ezer forint. A tájékoztatón elhangzott, ebben az évben mindenki meg fogja kapni az új hulladéktárolókat.

 

Sz.M.

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap