Városnap a főtéren

Idén is a Szent István tér adott otthont május 26-án a városnapi rendezvényeknek. A színes programokat a Bihari Múzeum kiállítása nyitotta: a Finisszázs egy interaktív kiállításbúcsúztató és családi délután volt.

A kíváncsiak láthatták, milyen az, amikor egy kiállítás megelevenedik, miként kel életre Nyíri István vagy Dr. Fráter Lászlóné a múzeumi dolgozók által. A múzeum termeiben más-más korhű tevékenységet is kipróbálhattak az érdeklődők. A kiállítás az utolsó alkalmak egyike volt, hiszen a Bihari Múzeum épületét felújítják és június 15-én bezár, majd megújult állandó kiállítással 2019 tavaszán nyitja meg kapuit.

A főtéren kézműves foglalkozások és vásár mellett színpadi produkciók is várták a nagyérdeműt. Az első délutáni fellépő a Bihar Citerazenekar volt. Az együttes egy NEA pályázat keretében jött életre 2018. január 20-án 14 bihari település citerásainak összefogásával, 33 fővel. Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke kezdeményezésére született meg a pályázat és maga a citerazekenar is. Életre hívója pedig a furtai Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület. A legfiatalabb tagja 13, a legidősebb 80 éves. A Bihari dalcsokrok után a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium bemutatója következett, majd reneszánsz zene töltötte meg a teret. A Daniel Speer nevű rézfúvós kvintett tagjai közel egy órán át zenéltek a főtéren. Gájer Bálint vagy – ahogy sokan a The Voice műsorából ismerhetik – „a swing hercege” fokozta tovább a hangulatot. A város napja a Hooligans koncerttel ért véget.

 

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap