Megújulnak az egyházi közösségi terek

Egy kormányhatározatnak köszönhetően a Bihari Református Egyházmegye gyülekezetei 370 millió forint fejlesztési támogatásban részesülnek.

A „Tiszántúl templomépítési program” keretében az államtól jelentős összeget kap a Tiszántúli Református Egyházkerület, amelyről az egyházkormányzat úgy döntött, hogy a Bihari Református Egyházmegye hat egyházközsége – Bakonszeg, Berekböszörmény, Berettyóújfalu, Bojt és Nagyrábé – templomfelújítására, valamint Berettyószentmárton új gyülekezeti központjának építésére költ majd – hangzott el sajtótájékoztatón városunk református templomában. A programról Nagy Zsolt, a Bihari Református Egyházmegye esperese és Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő számolt be.

Egy külön kormányhatározatnak köszönhetően a Bihari Református Egyházmegye gyülekezetei 370 millió forint fejlesztési támogatásban részesülnek. Ez templomépítési projektben teljesedik ki, ami nem csak templomok építésére fordítható, hanem közösségi terek kialakítására, illetve műemléki védelemre szoruló templomok felújítására és olyan egyházi ingatlanok felújítására, amelyek közösségi célokat szolgálnak – mondta Nagy Zsolt. A Bihari Református Egyházmegye esperese külön kiemelte a két városunkban megvalósuló beruházást: a Berettyószentmártoni egyházközség egy új közösségi tér építésére kap lehetőséget, illetve a berettyóújfalui református templom is sokak vágyára megfelelően megújulhat. Jelen pillanatban a bihari református egyházmegyében 25 különböző projekt zajlik – mondta az esperes.

A környező települések templomai is részesülnek támogatásban:
Hajdúböszörmény: 50 millió forint, Bojt: 45 millió forint, Bakonszeg: 25 millió forint, Bihartorda: 47,5 millió forint templom felújításra, valamint további 30 millió forint gyülekezeti ház felújításra és Nagyrábé: 7,5 millió forint

 

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, megérett a helyzet arra, hogy a hitélet gyakorlásának körülményeit a kormány javítsa és az egyházat támogatásban részesítse. A berettyóújfalui támogatás az utolsó órában érkezett, hiszen nagyon sokan és jogosan reklamáltak, hogy a város hívei a hitüket igen méltatlan körülmények között gyakorolják. Ez a 150 millió forint elegendő lesz a külső tatarozásra és a belső tér felújítására is. Emellett fel fog újulni a zsinagóga, a könyvtár és a múzeum épülete is – mondta a képviselő.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a Hajdú-Bihar megyei 4-es választókörzetben összesen közel egymilliárd forint jut az egyházak fejlesztéseire, valamint közösségi tereik kialakítására, egyházi ingatlanok felújítására.

A Bihari Református Egyházmegye összesen 808.900.000 forintot fordít 12 templom, négy gyülekezeti ház, illetve gyülekezeti központ felújítására és egy gyülekezeti központ építésére. A tájékoztatón elhangzott, hogy valamennyi beruházást jövő év végéig befejeznek.

GYT

Helyi hírek

^ ^ ^
Copyright (c) 2017 - Bihari Hírlap